Carne sau Destinul măcelarului

Toată viața lui se rezumă la carne. Cea roșie, scumpă, pe care o tranșează cu propriile mîini și care îi ține de foame din micul abator lui abator. De cînd se știe nu a făcut altceva decît să taie și să vîndă. Dar de cînd a venit pe lume fiica lui și a trebuit să o crească singur, măcelarul a început să vadă carnea într-un alt fel. Cu mai multă pasiune. Ca pe un obiect al dorinței, o refulare a gîndirii incestuoase, un păcat nerostit, pe care va reuși să îl atingă.

Carne este un film scurt, prima parte a poveștii măcelarului lui Gaspar Noé, pe care îl vedem în Seul contre tous (o dezvoltare a acestui short) și în Irreversible. Un bărbat rămas singur, care duce o viață bună conform prorpiilor standarde, orgolios și mîndru de fiica pe care o posedă. Vom vedea, printre imaginile dure pe care le vom recunoaște în Irreversbile (un simbol a regizorului), scurte clipe de fericire pe care o vom urmări în declin. Dar cea mai interesantă parte a acestui film de 40 de minute este rolul pe care îl joacă bucățile de carne în viața măcelarului. Putem chiar trasa un destin pe baza importanței acestora: la început îl vedem stăpîn pe viața sa, tăind cu plăcere și pierzînd noțiunea timpului, apoi pe măsură ce fiica sa crește și o vede dezvoltîndu-se începe să o dorească și mai ales să o evalueze la fel cum face cu carnea din abator, dar alege să își descarce aceste porniri cu o femeie pe care o urăște, dar pe care o va lua de nevastă și îi va face un copil, în timp ce visează și mai mult la carne.

Pe scurt, Carne este un film brutal, cu imagini dure ce au ca scop plasarea personajului principal într-un context bine definit, pe baza căruia se brodează mai apoi, rece și lugubru, povestea unei vieți ratate.

Name: Carne
Director: Gaspar Noé
Year: 1991
Actors: Lucile Hadzihalilovic, Blandine Lenoir, Philippe Nahon

Leave a comment