Irréversible sau Timpul

Un film întors pe dos, despre una dintre frustările omului: neputința de a întoarce timpul. Pentru  ne arăta cît de departe suntem de acest vis, Gaspar Noé a imaginat o acțiune aparent simplă și cutremurător de dură. Iar felul în care filmul este construit îi dă o alură de arthouse, fiecare scenă fiind pusă în alt loc decît cel în care ar trebui, creîndu-se astfel un puzzle amețitor de imagini care dau un alt sens acțiunii şi trezesc alte sentiment privitorului.

Irréversible se deschide cu scena în care măcelarul (pe care l-am văzut în Seul contre tous) măturisește că a avut relații incestuoase cu fiica, un moment care se rupe de întregul film, legăura dintre el și acțiunea noastră fiind un simplu perete care leagă personajele între ele. Așadar, pornim în aventura acestui film cu ideea de timp care a trecut, ireversibil: măcelarul pare că ar vrea să îl dea înapoi pentru a a evita situația în care a ajuns. Diferit, totuși, de ceea ce sa va întîmpla mai apoi. Marcus este urcat într-o ambulanță, pentru că s-a încăierat cu niște străini, în încercarea de a omorî un bărbat a cărei identitate nu o cunoaște foarte bine. Vom citi din violența și din pornirile macabre pe care le are că, de fapt, caută răzbunare. Cu ceva vreme în urmă, Alex (Monica Bellucci), iubita lui, fusese violată și bătută (scena este una dintre cele mai violente ale cinematografiei moderne), în timp ce întorcea de la o petrecere. Iar toată această nenorocire a venit peste ei tocmai cînd începeau să clădească o relație solidă.

Pe lîngă scenele dure care ne fac să ne uităm pe pereți, tristețea și tragedia acestui film este generată tocmai de întoarcerea scenelor și jocul dintre început și final. Poate că cea mai cutremurătoate scenă dintre toate este întocmai finalul, care ar fi trebuit să fie începutul filmului, și asta pentru că vine după toată cruzimea pe care noi o vedem deja, parcă înainte ca personajele să știe ce se va întîmpla. Pe scurt, Irréversible este un film despre festele pe care le joacă timpul oamenilor.

Name: Irréversible
Director: Gaspar Noé
Year: 2002
Actors: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel

2 thoughts on “Irréversible sau Timpul

  1. cutremurator si greu de privit. sunt de acord cu tine. poate cea mai tulburatoare scena este ceea ce ai spus si tu: finalul filmului. pe mine m-a cam bantuit putin filmul asta. nu cred ca as vrea sa-l revad..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s