Todo sobre mi madre sau Tablou de Frida Kahlo

Fiecare femeie este înger, demon, actriță și mamă. Și fiecare bărbat are o parte feminină. Asta va descoperi Manuela în lunga sa călătorie în care încearcă să dea de urma bărbatului cu care a făcut un copil. Înnebunită de durere atunci cînd Esteban, fiul ei, moare încercînd să obțină un autograf de la actrița lui preferată, Huma Rojo, femeia realizează că a greșit atunci cînd a ținut secretă sarcina față de tatăl copilului și identitatea lui față de băiat. De fapt, nu a găsit niciodată puterea să îi spună că cel care i-a dat viață este acum un travestit, cu păr lung și roșcat, cu unghii vopsite și ruj aprins, și se recomandă sub numele de Lola. dar acum trebui să își ducă misiunea pînă la capăt.

Todo sobre mi madre este un film extraordinar de emoționant, amuzant și trist, în regia lui Pedro Almodóvar, care colcăie de personaje intrigante și povești de viață cutremurătoare. În demersul său, Manuela va fi ajutată de un travestit care se prostituează, ce o ia sub aripa sa și îi face cunoștință cu multe alte fete care vor forma un zid protector în jurul femeii. De fapt, relațiile care le leagă țes o plasă deasă, pe care nu o poate rupe nimeni. Manuela o va cunoaște în casa lui Agrado pe Rosa, fiica Humei Rojo, actrița din cauza căreia a murit Esteban, care poartă copilul Lolei și pe Nina Cruz, o dependentă de droguri care fusese partenera de scenă și amanta actriței Huma.

Rezultatul acestor bizare legături va fi șansa pe care o primește Manuela, la o nouă viață, la un început, de care profită ca niciodată. Cănd Rosa moare la naștere ea va lua copilul și îl va crește în casa Humei, făcînd tot posibilul să i-l prezinte Lolei și să-și încheie misiunea și datoria față de propriul fiu. Între timp lucrurile se vor așeza și pentru Agrado și actrița celebră, rămînînd în urmă doar cîteva regrete din tinerețe și un orgoliu puternic.

Pe scurt, Todo sobre mi madre se asemănă izbitor de mult cu arta Fridei Kahlo. Pictat în culori tari, acest film țipă de durere prin personajele lui pline de viață și de tristețe prin cele mai domolite. Un film complex, într-un stil unic și foarte ușor de recunoscut, care ascunde sub parfumul evident mulți alți sîmburi amari.

Name: Todo sobre mi madre (All About My Mother)
Director: Pedro Almodóvar
Year: 1999
Actors: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Peña
Awards: Oscar – Best Foreign Language Film, BAFTA Awards – Best Film not in the English Language, David Lean Award for Direction, Cannes Film Festival – Best Director, Prize of the Ecumenical Jury, César Awards – Best Foreign Film (Meilleur film étranger), European Film Awards – Audience Award (Best Director), European Film Award (Best Actress, Best Film), Golden Globes – Best Foreign Language Film etc.

5 thoughts on “Todo sobre mi madre sau Tablou de Frida Kahlo

  1. Mmmm…mie mi s-a parut unul din filmele mai slabe ale lui Almodovar, sincer. Nu m-a convins deloc. Poate doar prin referintele la Old Hollywood si imaginea femeii in A Streetcar Named Desire si All About Eve (Mankiewicz e unul din regizorii mei preferati). Si pentru faptul ca Almodovar are un univers fictiv foarte coerent in tot ce-a facut. In rest…nu stiu…nu ma convinge in filmul asta atat de aclamat.

    1. La fel cum ma revolt eu cu The Skin I Live In… Dar asta imi place, nu asa de mult ca Hable con ella dar e acolo pe un loc 5

  2. The Skin I Live in nici mie nu mi-a placut. Cred ca Almodovar s-a indepartat destul de tare de Almodovar cu asta ultimul. Mi s-a parut ca a slefuit parti care nu necesitau slefuire.

  3. The Skin I Live i nici pe mine nu m-a convins, dar Todo Sobre mi Madre mi-a placut foarte mult si imi place comparatia pe care ai facut o cu arta Fridei Kahlo, se potriveste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s