Bad Guy sau Studiu asupra personajelor

Un film ambiguu și bizar despre o iubire nefirească. Totul pornește de la încăpătînarea lui Han-ki de a o săruta pe Sun-hwa. După ce fata îl respinge, bărbatul devine obsedat să o distrugă. Deși la început am putea crede că Han-ki o vînează doar din răutate și plăcere, regizorul Ki-duk Kim ne-a pregătit în finalul filmului o serie de scene care ne vor face să dăm multe alte interpretări purtării proxenetului.

Vom observa cum, treptat, bărbatul reușește să o atragă pe fată în bordelul său și să o forțeze să se prostitueze. Spre deosebire de Spring, Summer…, film regizat de același Ki-duk Kim, aici avem de-a face cu o lume violentă, tenebroasă, în care omul nu mai face parte dintr-un univers calm, ci, mai degrabă, dintr-o disonanță de elemente care nu pot forma un tot.

Așadar, vom începe analiza acestui film prin prezentarea actorilor principali, de fapt, prin prezentarea celo două fețe ale lor. Han-ki este un băiat rău, un bătăuș, un criminal, un proxenet, un om violent cu un chip inexpresiv, care poate privi cu aceeași indiferență cum femeia pe care o iubește este violată și cum cel mai bun prieten al său îl înjunghie din gelozie. Indicii ascunse bine ne spun totuși că el este un om sensibil, pe care l-au înrăit ceilalți, un bărbat în căutarea unei iubiri pierdute, amabil cu prostituatele pe care le “deține” și un amic. Tocmai acestea îl fac să o forțeze pe Sun-hwa să se prostitueze. Ea este o fată deșteaptă, cu educație, care, aparent, nu are nimic de a face cu această lume exagerat de sexuală și violentă. Observăm, totuși, că inocența ei are mici scăpări – fură un portofel, rupe dintr-o care o imagine deocheată și, în final, îmbrățișează viața ca prostituată.

Asemănarea dintre cei doi se face unde pe un al doilea plan, unde ei se completează și se iubesc necondiționat, sacrificîndu-se unul pentru celălalt. Dar pînă acolo, îi leagă o tăcere (o caracteristică a personajelor lui Ki-duk Kim), de care se rup doar pentru a izbucni în momente violente. Toate acestea, ilustrate prin imagini de un realism bolnăvicios, tipic cinematografiei asiatice.

Pe scurt Bad Guy este un film despre înfățisările iubirii în cele mai întunecate colțuri ale existenței umane.

Nume: Bad Guy (Nabbeun namja)
Regie: Ki-duk Kim
An: 2004

2 thoughts on “Bad Guy sau Studiu asupra personajelor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s