The Help sau O poveste aproape clasică

Un film simplu, construit din imagini frumoase și personaje cu caracter puternic. Nimic deosebit, nimic de criticat, tocmai de aceea îmi permit să îl încadrez în categoria filmelor de duminică, acelea pe care le vezi pentru că sînt noi, la recomandarea prietenilor, cînd nu vrei să îți bați capul cu nimic, dar nici nu vrei să stai să te uiți în gol.

Deosebit la acest film este jocul actoricesc, care naște multe momente amuzante și triste, prin simpla sugestie a unor emoții. Iar personajul care m-a făcut să simt că acest film este o variantă (mult) mai light a peliculei (excepționale) The Color Purple este Minny (Octavia Spencer a cîștigat recent Oscarul pentru intepretarea sa). Fără să vreau o compar pe această negresă cu Sofia (Oprah Winfrey), din filmul lui Steven Spielberg, iar asemănarea aș putea spune că pornește de la felul în care cele două personaje pășesc sigure pe ele, la modul în care gesticulează aprins și vorbesc apăsat.

În ceea ce privește povestea care le înconjoară, desigur există diferențe, dar esența, revolta negrilor împotriva nedreptăților pe care le fac albii, rămîne intactă în ambele filme. Minny are, totuși, fapt care face filmul unul de duminică, o istorie mai puțin tragică și mai puțin complicată. Aspirațiile, puterea și siguranța însă, sînt aceleași.

The Help este un film despre un subiect care tinde să devină o poveste clasică. Într-o comunitatea de albi care folosește negrii pe post de menajere, grădinari șamd (a se vedea și Far From Heaven), neconsiderîndu-i ființe umane (cu care nu vor să împartă nici măcar o toaletă) un grup de femei se revoltă pe ascuns. La inițiativa unei fete (albe) încep să povestească toate nelegiurile la care sînt supuse și felul în care se răzbună pe “stăpîni”. Desigur, previzibil, apoi vor fi renegate si reacceptate de societatea din care fac parte.

Același subiect (în mare) este cu succes pus în imagini și în The Color Purple, un film mult mai profund, cu aceeași doză de scene care smulg zîmbete pe de o parte și tristețe pe de alta. Situația negrilor pornește aici din sînul comunității lor, unde sărăcia și absența educației îi împinge pe mulți dintre ei să ăți mărite fiicele pentru a scăpa de încă o gură la masă. Și evoluează pînă la conflictele care se nasc între ei și comunitatea de albi, nedreptățile la care sînt supuși și alinarea pe care o găsesc în locurile de au fost goniți de părinți. Cu o distribuție impresionantă, acest film plasează pe un rol secundar o femeie, Sofia, care nu lasă capul jos niciodată, precum Minny, și care va plăti cu vîrf și îndesat consecințele acțiunilor sale. Iar cu un astfel de personaj, povestea poate fi spusă în multe feluri.

Name: The Help
Director: Tate Taylor
Year: 2011
Actors: Emma Stone, Viola Davis,
Octavia Spencer
Novel: The Help, Kathryn Stockett, New York Times bestseller
Name: The Color Purple
Director: Steven Spielberg
Year: 1985
Actors: Danny Glover, Whoopi Goldberg,
Oprah Winfrey
Novel: The Color Purple, Alice Walker, Pulitzer Prize for Fiction

2 thoughts on “The Help sau O poveste aproape clasică

  1. sunt de acord cu tine ca este un film simplu, construit din imagini frumoase, dar nimic deosebit. nu m-a impresionat, l-am si uitat destul de repede. cat despre The Color Purple, nu am cuvinte, este film reusit, este cu mult peste The Help

    1. Da, asa este. De asta am si scris despre ele impreuna, pentru a putea face diferenta intre doua filme care au oarecum acelasi subiect (core). Unul e pentru entertainment, celalate pentru… altele 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s