Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring sau Un cerc perfect

Un mod atipic de a spune că sfîrșitul nu există. În filmul său (cu titlu sugestiv), Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring, Ki-duk Kim ne arată cum greșelile noastre nu sunt doar ale noastre, nici viața noastră nu este doar a noastră, ci face parte dintr-un ciclu de existențe care se multiplică de fiecare dată cînd se naște cineva.

Conceptul budist este prezentat prin succesiunea a cinci anotimpuri, de la primăvară, cînd un călugăr initiază un copil în tainele existenței transcendentale, la vară, cînd băiatul, adolescent, îndrăgostește de o fată pentru care abandonează viața strictă pe care o ducea pe insula pustie, la toamnă, cînd băiatul, devenit bărbat, se întoarce căindu-se, pînă la iarnă, cînd vedem un bărbat care devine, la rîndul său, călugăr budist, și înapoi la primăvară, cînd peisajul de la început se repetă acum, cu un alt copil ca discipol. Ciclicitatea pe care o redă regiorul Ki-duk Kim este ilustrată prin imagini sugestive, peisaje care rămîn pe retină, gesturi subtile care vorbesc în locul cuvintelor (filmul are puțin dialog) și succesiunea lentă a faptelor.

De fapt, unicitatea acestui film constă în liniștea pe care o transmite. Pe un plan, avem o poveste plasată într-un spațiu exotic, cu elemente mitice și personaje care poartă după sine un mesaj, iar pe un altul găsim elemente care ne dau de gîndit – toate acesta încadrate de un sentiment de pace interioară și exterioară, într-o lume în care nu există bine și rău, unde toate acțiunile au ca scop îndeplinirea unui drum deja stabilit la naștere.

Inedită este și prezentarea personajelor, care observăm că nu poartă nici un nume, nu din “licență poetică” ci pentru a suprinde mai bine mesajul filmului. În concepția budistă nu există termenul de om așa cum îl privim noi, ci el este o parte dintr-un întreg, un instrument al universului, care nu poate fi individualizat, pentru scos din context, nu ar mai putea fi numit în nici un fel. Din acest motiv, Ki-duk Kim (care se îndepărtează de tot ceea mai crease pînă atunci) apelează la denumiri generice pentru personajele sale: călugărul, băiatul, fata, copilul șamd.

Deși ciclicitate ar putea însemna redundanță, aceste taine sunt surprinse atît de frumos și subtil, încît trebuie văzut și revăzut acest film pentru a prinde toate detaliile, care sunt mereu suprinzătoare.  Și, acestea fiind spuse, cine știe ce ne așteaptă de fiecare dată cînd se deschide o ușă.

Nume: Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring)
Regie: Ki duk-Kim
An: 2003
Actori: Yeong-su Oh, Ki-duk Kim, Jae-kyeong Seo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s