The Legend of 1900 sau Marea îngustă

Un om magic, cu degete care vrăjesc orice pian. O viață captivă pe un vapor. O minte mai cuprinzătoare decît tot oceanul. La leggenda del pianista sull’oceano este o superbă peliculă în regia lui Giuseppe Tornatore (care ne încîntă cu a lui Malena) care spune, prin amintirile unui fost muzician, minunata legendă a lui 1900: un băiat abandonat, crescut de un marinar în burta vaporului, cu un talent deosebit pentru muzică (marele Ennio Moriccone), care va crește pentru a deveni sufletul tuturor.

Desigur că inima acestui film este minunata poveste pe care o spune Max unui comerciant de instrumente muzicale, povestea pianistului care s-a întrecut cu însuși născătorul jazz-ului, pe care l-a înfrînt, un om care nu a coborît niciodată în viața lui de pe puntea vasului pe care a renăscut. Vom vedea parcursul acestui personaj, 1900 cu mare plăcerea li vom asista la triumful lui, doar pentru a ne izbi de trista imagine a omului care nu poate exista în absența spațiului său, în afara universului pe care îl cunoaște. 1900 nu cunoaște nimic mai bine decît clapele pianului și cum să-și păstreze echilibrul pe podeaua care îi fuge de sub picioare la cel mai mic val. De fapt, 1900 nu vrea să coboare de pe vas dintr-un motiv mult mai profund: nu poate concepe vastitatea lumii. Pentru el oamenii sînt doar niște firmituri, care se lasă fermecate de muzică și măturate cu ușurință. Cu toate acestea, îi este frică, pentru că a fost martorul dezastrului pe care îl trăiesc oamenii de pe uscat. În carapacea lui, 1900 trăiește un vis, ferit de problemele lumești, singura lui frustrare fiind cu ușurință depășită într-o singură seară de concert. Întrebările vor începe să curgă în mintea lui 1900 atunci i se va arăta o Fata Morgana, la geam, și îl va îneca și mai adînc în lumea lui de pe portativ.

Name: La leggenda del pianista sull’oceano (The Legend of 1900)
Director: Giuseppe Tornatore
Year: 1998
Actors: Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Bill Nunn
Awards: European Film Awards – Best Cinematographer, Golden Globe – Best Screenplay
Music: Ennio Morricone

3 thoughts on “The Legend of 1900 sau Marea îngustă

  1. O sa zici ca sunt ceva creaper :)) Tornatore nu cred ca o sa se depaseasca vreodata pe sine si ceea ce-a facut in Nuovo Cinema Paradiso. Pe mine m-a dezamagit filmul asta de care zici tu. Mi s-a parut destul de inconsistent si cam prea melodramatic.

    1. :)) Pe mine m-a furat muzica dar si povestea. Imi place asa melodramatic cum e el :)) Dar da, Nuovo este cel mai bun. Chiar am sa-l revad acum ca mi-ai adus aminte de el.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s