Malèna sau Societatea

O femeie frumoasă. O personalitate intrigantă. Un război. Toate acestea în lumea unor puștani italieni, care nu o slăbesc din ochi pe Malèna și care o transformă într-un idol. Dar nici unul nu este mai fermecat de ea decît Renato, un băiat care se luptă cu tatăl lui și cu încăpățînarea acestuia de a-l îndepărta de iubirea lui platonică. Deși nu va avea curajul să îi vorbească, băiatul își va imagina fel de fel de scene, care dau o notă amuzantă filmului, în care el și Malèna sunt amanți sau se comportă ca soț și soție.

Figura centrală a filmului este, pe un al doilea plan, glasul societății, care condamnă și comandă, cîteodată chiar mai aprig decît un război. O vom vedea pe Malèna batjocorită de femeile care o consideră o amenințare, de sine, atunci cînd crede că soțul ei a murit și acceptă să se prostitueze și propria frumusețe. Un personaj interesant, care redă prin puține cuvinte o atitudine dreaptă și un destin nefericit. Nu putem punse, însă, mai prejos personajul lui Renato, care este un băiat ca toți ceilalți, care se lasă fermecat de toate descoperirile potrivite vîrstei și care ignoră pericolul și răutatea omenilor. El va deveni un soi de protector al Malènei, unul care va rămîne în umbră, dar care o va iubi, așa cum spune el, toată viața.

Pe scurt, Malèna este un altfel de film de dragoste, deloc siropos, ci mai degrabă crud cu personajul lui principal, un film de o frumusețe rară, cu un umor și un gust tipic italian.

Name: Malèna
Director: Giuseppe Tornatore
Year: 2000
Actors: Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico
Awards

3 thoughts on “Malèna sau Societatea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s