Elephant sau Trilogia morții – Masacrul

Un joc care devine realitate. Doi adolescenți care au ajuns la capătul răbdării și o panică de nedescris. Din ce în ce mai des exploatat, subiectul crimelor comise de copii în liceele americane este vedeta acestui film, regizat de bizarul Gus van Sant. Cu toate acestea, nu putem spune chiar deloc că acest film este încă unul despre astfel de incidente, iar ceea ce îl diferențiază este tehnica de abordare a subiectului: o zi din viața unor adolescenți americani, o zi de școală normală, care se termină tragic. Vom observa, de asemenea, cum avem de a face cu un studiu amănunțit al personajelor, pentru a înțelege ce determină masacrul (deloc asemănător cu filmul pe care l-am analizat acum ceva vreme, We Need to Talk About Kevin, unde factorul determinant se presupune a fi combinație greșită de gene, cu o educație prost aleasă).

John este un băiat căruia tatăl alcoolic îi creează probleme. Ajunge la școală cu întîziere și este extrem de emotiv (lucru care se citește ușor din roșeața obrajilor). Îl vedem cum se plimbă pe holurile liceului și iese afară, unde este avertizat de Alex să nu mai intre înapoi. Alex este adolescentul de care rîd toți colegii, ciudat de calm, tăcut, pe care îl vedem măsurînd cu privirea sala de mese, știind că pregătește ceva. Pentru masacrul din liceu el va face pereche cu Eric, un tînăr dezinteresat de școală, veriga slabă a acestei asocieri. Alex va fi cel care va gîndi totul, analizînd planul clădirii și orarul colegilor săi, el va fi cel care va cumpăra armele și care va stabili timpii acțiunii și îl va folosi pe Eric doar pentru agilitatea și mintea sa bolnavă.  Interesant și plăcut pentru ochi va fi modul în care decurge acțiunea (impropriu spus, pentru că filmul descrie ce se întîmplă cu recurență în viața elevilor) și vom vedea aceleași scene, privite din perspectiva mai multor personaje, rigidă și unică fiind doar ultima parte: seria de crime.

Acest film, unul destul de greu de digerat și de înțeles pornește cu o enigmă încă din titlu. Simbolistica elefantului a fost îndelung discutată de critici, ajungîndu-se în cele din urmă la expresia elephant in a room, care ar explica oarecum frustrarea pe care o simte Alex, lipsa de atenție a oamenilor și incapacitatea de a prevedea pericolul cînd el se află chiar sub ochii tuturor. Regizorul a declarat, însă, că s-a inspirat dintr-un alt film, cu același nume, care relevă un subiect asemănător. Există, totuși, un mic simbol strecurat (un desen) în frumoasele imagini din film, mai exact într-o singură scenă, probabil cea mai frumoasă dintre toate, care îl însoțește pe Alex, chiar înainte de dezlănțuirea masacrului. Un alt moment cheie din film este singura scenă de tandrețe, în imediata apropiere a haosului, dintre Alex și Eric, care are ca scop (descoperim asta în finalul filmului) întregirea imaginii de psihopat a adolescentului, a părții puternice din această relație (atenție la dialogul dintre cei doi!).

Gus van Sant ascunde în filmul său detalii care întregesc imaginile și ne distrage atenția voit, prin introducerea altor personaje decît cele implicate direct în acțiune. Pe scurt, Elephant este o provocare pentru privitor, un puzzle format din imagini și scene care puse cap la cap formează o narațiune banală despre un fapt mediatizat. De fapt, prin trilogia sa, Death Trilogy, Gus van Sant urmărește trei dintre modurile în care poate fi provocată moartea: prin accident (Partea I – Gerry, care povestește aventura a doi prieteni în deșert), prin intermediul unui alt om (Partea a II-a, Elephant, despre care se mai spune că ilustrează moartea provocată de labilitatea psihică, inspirat din tragedia de la Columbine) și de către sine (Partea a III-a – Last Days, care surprinde ultimele zile ale lui Kurt Cobain), fiind inspirat de mediatizarea excesivă a morții.

Name: Elephant
Director: Gus van Sant
Year: 2003
Actors: Elias McConnell, Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s