We Need to Talk About Kevin sau Monstrul nu are nici o vină

Recunosc că pînă nu demult atunci cînd vedeam ca tag-uri ale unui film Mother, Childhood, Sacrifice, Family refuzam cu încăpățînare să mă apropii de peliculă, oricît de promițătoare ar fi părut ea. De ce? Pentru că aproape toate filmele care au ca imagine centrală o mamă și în plan secundar familia ei ajung la același clișeu: femeia se sacrifică pentru copii, nu mai are timp pentru soț, este o bună bucătăreasă dar o jalnică amantă și este extrem de fericită în mizeria care ni se arată nouă pe ecrane.

Ce m-a atras de fapt la filmul We Need to Talk About Kevin a fost combinația dintre aceste tag-uri și altele mult mai pe placul meu: Killing Spree, Hate, Blood, Arrow. Și desigur, Tilda Swinton, actrița din rolul principal. Dar, mix-ul nu pare promițător chiar de la început. Îți trebuie chiar vreo 20 de minute ca să te obișnuiești cu flashback-urile și cu cele două vieți ale aceluiași personaj prezentate în paralel. Deși sună complicat de descris, o pot face în cîteva cuvinte: viața unei mame care ajunge să își urască băiatul după ce acesta o torturează psihic din momentul nașterii pînă la adolescență, cînd băiatul decide să își omoare toți colegii de liceu și ajunge să fie închis.

Cu toate acestea, cei care au mai mulți ochi și pot urmări mai multe fire și deveniri narative, We Need to Talk About Kevin va ridica niște probleme pe care, poate, alt film nu le-a adus în discuție pînă acum: Cît de vinovată este o mamă de “derapajul” și nebunia unui copil și Cît de mult din relația mamă-copil este doar un mit? De fapt, asta este și cheia filmului, care te ține pînă la final cînd crezi că vei descoperi un răspuns și vei ști pe cine să dai vina: pe mamă, pe copil, pe relația dintre părinți sau pe genetică.

Nume: We Need to Talk About Kevin
Regie: Lynne Ramsay
Actori: Tilda Swinton, Ezra Miller

5 thoughts on “We Need to Talk About Kevin sau Monstrul nu are nici o vină

  1. mie mi s-a parut ca subliniaza foarte bine iubirea de mama. Dupa toate cele facute, teoretic el i-a distrus viata, dar ea il iubeste in continuare. E copilul ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s