Léon sau Maestru și discipol

În ceea ce privește cinematografia am fost mereu un fan al relațiilor bizare, al cuplurilor formate într-un mod ciudat, din oameni altfel și din istorii inedite, al romantismului ascuns sub o față mai întunecată. Și o peliculă care îmi este întocmai pe plac, din acest punct de vedere este Léon, o poveste de… dragoste atipică, să-i spun așa, între un criminal plătit și o fetiță 12-13 ani.

Léon este un bărbat care ucide pentru bani, fără nici un viitor, fără familie, închis în sine și singuratic, aparent incapabil de sentimente. Mathilda (Natalie Portman) este o fetiță a cărei familie este lichidată din cauza datoriilor, care găsește scăpare în apartamentul nemobilat al criminalului Léon. Reticent la început, bărbatul îi va deveni mai mult decît prieten fetiței.

Astfel, vom vedea o ilustrare a relației maestru-discipol într-o manieră, puțin spus, autentică. În primul rînd, din cauza că primul plan, cel de acțiune, în care îl avem pe Léon și victimele sale, este înecat în cel de-al doilea, în care vedem cum același bărbat dur, de neoprit și maestru în ale asasinării este înduioșat și înduplecat de o fată pe care nu o cunoaște. Iar în al doilea rînd, ceea ce îmi place cel mai mult la acest film, este granița confuză dintre maestru-discipol și romantism, idee doar sugerată, foarte slab, lăsată la marea sau mica imaginație a privitorului. Ceea ce se vede cu ochiul liber, însă, este că Léon devine pentru orfană un reper, de care se va agăța și la care nu va renunța niciodată, un reper ilustrat superb printr-o floare pe care fata nu o va lăsa din mînă nici cînd va fi în pericol.

Pe lîngă toate acestea, Léon este și un film despre întoarcerea la emoție, redescoperirea sentimentelor și sacrificiu.

Nume: Léon (Léon: The Professional)
Regie: Luc Besson
An: 1994
Actori: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman

2 thoughts on “Léon sau Maestru și discipol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s