A Frozen Flower sau Poleială

O alegere. O greșeală. O răzbunare. Un film în dulcele stil nou asiatic: A Frozen Flower.

In vremea dinastiei Goryeo. În decorul opulent, în spatele ușilor aurite, iubirea nu se petrece așa cum ar trebui. Din brațele ei nu se naște nici un moștenitor, iar oamenii încep să se îndoiască de regele lor. În armată se zvonește că ar împărți patul cu un bărbat și că ar refuza să aibă relații cu frumoasa lui soție. Dar regele nu gustă din zvonuri. El va alege să înlăture această problemă ca pe un inamic și să pună pe altcineva să facă un copil pentru el. Iar din acel moment, existen’a lui va deveni un lung șir de alegeri. Dintre bărbatul iubit și soție, iubire și ură, lege și răzbunare.

A Frozen Flower poate fi cu ușurință încadrat în acea categorie de filme asiatice care șochează și minunează prin decor și peisaje, ținute și mișcări perfecte de luptă. Dar în spatele acestor elemente se ascunde o poveste care se oglindește ușor într-un alt film care are ca temă homosexualitatea: Gohatto. Pe lîngă clara poveste de dragoste și complicațiile pe care le naște aceasta avem un set de reguli încălcate. Și aici vorbim în primul rînd de cele ale dinsatiei și mai apoi de cele nescrise, de cele umane. Cu o mult mai puternică morală. A Frozen Flower poate fi privit ca un experiment care ne arată ce se întîmplă atunci cînd se petrece un transfer forțat de iubire.

Pe scurt, acest film aduce mai mult cu o floare rară, care înflorește o dată la mulți ani. Cumulul de detalii și acțiunea bine planificatăfac privitorul să se simtă transpus într-o altă lume, implicat în dialog, chiar responsabil de unele decizii. Marea reușită a acestui film este apropierea de ochi, dar mai ales de minte. Un film îndrăznet, care strălucește multă vreme, ale cărui note de bază se simt abia după ce a trecut efectul imaginilor erotice. Pe și mai scurt, o capcană frumos poleită.

Name: A Frozen Flower
Director: Ha Yoo
Year: 2008
Actors: Jin-mo Ju, Ji-hyo Song, In-seong Jo
Awards

4 thoughts on “A Frozen Flower sau Poleială

  1. foarte delicata recenzia ta. il urmaresc deja a patra oara. alte doua filme, Amphetamine si Permanent Residence, productii Hong Kong, sunt de asemenea de luat in seama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s