Apocalypto sau Eroul junglei

O lume veche. Obiceiuri sîngeroase. Un om care luptă împotriva lor. Un film dur și rece, pus într-o lumină turcoaz de Mel Gibson: Apocalypto.

E vremea maiașilor. Un imperiu în declin. Oamenii trăiesc organizați în triburi, ghidați de căpetenii, mai liberi ca oricînd. Ei sunt, însă, pentru alte cete o pradă. În jungla deasă cineva stă mereu la pîndă. Pentru că prada cea mai de soi sunt captele și brațele, care rostogolite în templul zeilor aduc bunăstare și ploaie. Dintre toți aceștia, doar unul singur reușește să scape din ritual: Jaguar Paw. Iar el devine aproape ca un simbol, un reprezentant al oamenilor care nu sunt diferiți prin nimic față de ceilalți, mînat de o forță interioară puternică și de indiferența în fața morții atunci cînd vine vorba despre familie. Foarte frumos construit, Jaguar este un erou domolit, fără prea multe caracteristici de Hollywood, cu trăsături ascuțite dar moderate, care iese la suprafață din masă doar atunci cînd simte că poate evada. Toate pornirile sunt naturale, reacții în fața fricii și un puternic instinct de conservare. Iar toate aceste elemente oferă un cadru credibil, frumos îmbrăcat într-o acțiune dură.

Iar cadrul este absolut minunat. Păduri ecuatoriene extinse, aburi care rod oasele, sunete ale naturii care înfricoșează și culori tari care vestesc pericolul. Probabil inspirat chiar din natură, acolo unde animalele viu colorate sunt cele mai veninoase și primejdioase, Gibson ăși pictează victimele în albastru tare și prădătorii într-un verde jad, o compeție cromatică ce crează un peisaj greu de uitat.

Cît despre violența excesivă a filmului, spunem cu ușurință că își găsește locul aici. Pentru a crea starea necesară și pentru a imita perfect vremurile în care se joacă Apocalypto, Mel Gibson recurge la ceea ce vom numi o baie de sînge. Una cu mult rost. Fără acest motor nu ar fi fost explicată la fel de bine goana personajului, pericolul iminent, acțiunea rapidă și motivul care îl transformă pe Jaguar în ceea ce spuneam mai sus. Dintr-un exces de zel aș putea spune chiar că acest film redefinește categoria filmelor de acțiune.

Name: Apocalypto
Director: Mel Gibson
Year: 2006
Actors: Gerardo Taracena, Raoul Trujillo, Dalia Hernández
Awards

11 thoughts on “Apocalypto sau Eroul junglei

 1. Bine zis, imi place. Prima jumatate din primul paragraf sincer nu imi place, nu e “usor” de citit, prea multe pauze aka puncte. Si nu sunt de acord cu un singur lucru, nu inteleg de ce ti se pare ca e un film rece, defineste rece. Nu il vad rece deloc, nici macar culorile, te lipesti de personaj, transmite emotie.. nu vad de ce crezi ca e un film rece.
  Imi place cum l-ai descris pe Jaguar, l-ai caracterizat cum trebuie si asa cum e.
  Ca fan Mel Gibson, pot spune ca sunt multumit si satisfacut de ce ai scris :D. Dar cam tarziu vazut totusi 😛

  1. 1. Punctele multe sunt definita stilului meu de scriitura.
   2. E rece ca peisaj, piatra, albastru, verde, ceata, umezeala.
   3. Am vazut filmul in 2009. Scriu despre ele cand imi tuna. 😀

   Mi-a placut extrem de mult filmul asta. Si sincer nu credeam ca Mel poate face asa ceva…

 2. Si mie mi-a placut la fel de mult.. eu il credeam 🙂 pacat are putine filme la activ, dar macar toate sunt ca lumea.

  1. In afara de asta si de cel cu Iisus, mi-e teama ca nu mai stiu altul… Dar abia astept sa vad ce mai pregateste! Multumesc de aprecierea de mai devreme si te astept chiar si cu o recenzie, daca vrei 😀

 3. Cum, nu stii de Braveheart? Sau ai uitat, astea 3 le are 🙂 Si eu de-abia astept..
  Cu placere :), hmm interesant, buna idee, mi-ar placea sa scriu, chiar daca nu am mai facut o recenzie pana acum, dar o sa ma aventurez 😀 da mai incolo putin, ca as vrea sa mai vizionez o data filmul ca a trecut ceva timp.

  1. Uh, Braveheart… da! L-am uitat, pentru ca niciodata nu i l-am atribuit lui Gibson ca regie. In mintea mea filmul ala e facut de Scorsese :))

 4. Hm Scorsese Braveheart why? :)) nu e tocmai genu lui.
  Pentru un debut e foarte bine, a inceput cu dreptu’ :D. Imi place la Mel ca s-a vazut evolutia treptata la fiecare film, Apocalypto fiind preferatul meu si totodata ultimul regizat, hai cu urmatoru’!! 😀

 5. Apocalypto l-am văzut imediat după The Passion of the Christ. Nu a fost o supradoză de Mel Gibson, aşa cum am crezut iniţial. Mi s-a părut foarte greu de realizat în limba originală a acelor ”sălbatici”. Pe lângă asta, scenele de acţiune sunt foarte bine realizate! Ai dreptate: este violenţă în exces, dar reflectă foarte bine acele vremuri, aşa că este binevenită… Felicitări pentru articol!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s