Morte a Venezia sau Frumusețea ca peisaj

O lume a muzicii clasice și a holerei. Un compozitor bîntuit de moarte. Un înger care îl ține în viață. Un film molatec, întins pe nisipul cald și umed: Morte a Venezia, în regia marelui Luchino Visconti.

Gustav von Aschenbach nu mai așteaptă nimic de la viață. Se refugiază la Veneția în așteptarea unei vindecări miraculoase sau a unei morți subite. Îl deranjează notele muzicale pe care încearcă să le transforme într-o compoziție perfectă, ar vrea ca toate să îi dea pace, să se poată bucura de timpul rămas. Și face un pas pentru a ajunge la calmul pe care și-l dorește atît de mult: pleacă să viziteze superbul oraș. Dar în locul vestigiilor și a oamenilor eleganți găsește o populație afectată de holeră, o epidemie care nu ajunsese pînă în stațiunea unde stătea el, din motive egoiste și stupide. Pentru început panica îl molipsește și se gîndește serios să plece înapoi, dar există ceva care îl ține acolo, prins și neputincios. Frumusețea lui Tadzio.

Acest tînăr, Tadzio, cu chip angelic și privire demonică devine, pentru Aschenbach un univers în care se refugiază. De fiecare dată cînd îl vede simte că mai are viață în trup, că încă mai poate deosebi perfecțiunea atunci cînd i se arată și că este capabil de sentimente profunde. Treptat începe chiar să îl caute, să se așeze în apropierea lui și să îl contemple ca pe un zeu. Pentru Aschenbach, Tadzio este un peisaj, care trebuie descoperit cu privirea, explorat cu gîndul. Un peisaj alunecos, care îi va rămîne compozitorului întipărit pe retină, pentru eternitate.

Name: Morte a Venezia
Director: Luchino Visconti
Year: 1971
Actors: Dirk Bogarde, Romolo Valli, Mark Burns
Awards: 4 BAFTA, Cannes – 25th Anniversary Prize

 

 

 

2 thoughts on “Morte a Venezia sau Frumusețea ca peisaj

  1. Vai eu am murit cu el in filmul asta… Nu mi-a placut deloc personajul… Si culmea ca in carte mi-a fost mai simpatic. Ma gandeam…da nu mai mori odata? :)) Poate ar trebui sa-l revad… cu ochii de-acuma. Din cronica tare pare fain.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s