Into the Wild sau Filmul fabulă

Doi ani de singurătate. O infinitate în mijlocul naturii. O poveste despre anduranță: Into the Wild.

Christopher McCandless pare un tînăr ca oricare altul. Ambițios, încăpățînat, curios. Călătoria și decizia lui de a se stabilit în sălbăticie par la început un eșec garantat. Dar Christopher nu este un om oarecare. Fără nici un motiv anume își dorește să dipară de pe fața pămîntului, să demonstreze că se poate trăi în natura crudă și că viața nu trebuie să fie un șir de evenimente predefinite. Se lasă purtat de întîmplări și furat de zecile de peisaje divine pe care le vede pe măsură ce se îndepărtează de lume.

Există și o superbă antiteză între liniștea exterioară, a mediului, care își duce  existența firesc și molcom și zdruncinarea interioară a omului, care îmcearcă să se integreze într-un organism care îl respinge. Imaginile sublime, scăldate de lumină naturală, sunt într-o continuă contradicție cu tumultul care se naște și crește în sufletul lui Christopher. Putem observa chiar că pe măsură ce natura devine mai calmă, băiatul se lasă înghițit de propria neliniște și începe să privească propriul curajul lui cu ochi mult mai răi. Se desprinde de aici o nouă învățătură: natura face omul să se întoarcă împotriva sinelui.

Altfel spus, Into the Wild poate fi și portretizarea luptei omului cu natura. În încercarea de a conviețui cu aceasta, Christopher se pierde și începe să se întrebe care a fost scopul inițial care l-a adus aici. Pe un al doilea nivel vedem și o luptă a omului cu singurătatea. Izolat de civilizație tînărul se simte  abandonat, deși mulți au încercat să îl oprească. Pe scurt, luînd în calcul aceste variabile Into the Wild devine un film-fabulă, cu o învățătură tragică și un parcurs care face privitorul să suspine.

Name: Into the Wild
Director: Sean Penn
Year: 2007
Actors: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener
Awards

12 thoughts on “Into the Wild sau Filmul fabulă

 1. Mi-a placut mult filmul asta acum cativa ani cand l-am vazut prima data. Asa cum spuneai si tu, este foarte dificil sa te lupti cu natura si sa si castigi, mai ales acum cand suntem invatati sa luptam cu mijloace specifice (tehnologice). Dar ce a facut el este de admirat, sigur putini dintre noi ar incerca sa faca acelasi lucru.
  O sa caut si cartea in perioada urmatoare…

  1. Asa este… e nevoie de un curaj fantastic pentru a incerca sa te adaptezi la o viata fara nimic. Sa nu avem lucrurile si oamenii din imediata apropiere… de incercat 😀

 2. Eu m-am fortat foarte tare sa-mi placa Into the Wild. N-am reusit… DAr tu ai scris frumos despre el. Si imi dau seama de ce place filmul.

 3. pe mine m-a surprins intr-un mod placut Sean Penn, nu credeam in calitatile lui regizorale, dar Into The Wild mi s-a parut foarte reusit, are niste imagini minunate.

  1. A parut superficiala judecata lui la o prima analiza, recunosc. Si nu, sunt sigura ca nu pleaca fara motiv, dar asta nu intelege toata lumea.

 4. mie mi-a placut mult filmul cand l-am vazut acum cativa ani. dar mi-amintesc ca nu l-am perceput ca lupta omului cu natura ci, mai degraba, integrarea omului in natura. s-ar putea ca viziunea mea sa fie gresita dar asta mi-amintesc……….. acum am cartea, numai sa ajung s-o citesc:)

 5. este atat de frumos incat l-as interzice ,exista riscul de a aparea o gramada de nebuni prin munti cu rucsace albastre in spate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s