Santa sangre sau Circarii

O legătură de sînge. O dragoste puternică. O nevoie stringentă. Un excelent și dur film în regia abstractului Alejandro Jodorowsky.

Fenix vine din lumea circului. Dar nu din aceea jucăușă și fericită ci din cea a ciudaților, cea întunecată și abuzivă. Aici și-a văzut tatăl mutilîndu-i mama, tăindu-i mîinile și înșelînd-o cu Femeia Tatuată. Iar în memoria lui se crează o amintire greșită, care va fi alimentată de Concha, mama lui. Împreună vor pleca într-o bizară călătorie de răzbunare care va degenera într-o obsesie pentru crimă.

Un superb film marca Alejandro Jodorowsky. Un echilibru perfect între sexualitate, grotesc, abstract și frumusețe ne fură ușor și ne îngăduie să privim această aberație pînă la final. Avem, ca în toate filmele sale, o puternică latură religioasă, marcată prin biseria Sfîtnului Sînge a cărui părinte este tatăl lui Fenix, Orgo. Declinul acestui element va face ca toate personajele să bîntuie fără scop, în căutare de ancoră. Iar de fundul mării se izbește prima dată chiar băiatul care a fost martorul tuturor relelor. Acum, în prezent, departe de zilele cînd era copil, Fenix este un bărbat care dă peste personajele care i-au marcat trecutul și nu poate să facă ordine în haos. Aparent,va primi ajutor de la mama lui, o întruchipare a tuturor regretelor sale, în fața căreia cedează atunci cînd î cere să se apropie și să îi împrumute brațele pentru a mai putea cînta i dată la pian. Scopul, însă, este să preia controlul asupra membrelor și să omoare tot ceea ce a distrus-o.

Desigur că avem de-a face cu o peliculă ambiguă, dar dacă ne uităm mai atent vom observa o relație mamă-fiu nu tocmai departe de adevăr. Un fiu care rămîne marcat de trecutul său și al mamei sale, care caută să plătească datoriile femeii și o ilustrare perfectă a ceea ce noi numim genă moștenită. Din Fenix, mai bine jumătate, este Concha, care nu vrea să moară înainte de răzbunare. Va fi ucisă, însă, de imaginarul întortocheat al lui Jodorowsky.

Name: Santa Sangre
Director: Alejandro Jodorowsky
Year: 1989
Actors: Axel Jodorowsky, Adan Jodorowsky, Blanca Guerra

4 thoughts on “Santa sangre sau Circarii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s