Eyes Wide Shut sau Studiu asupra erotismului lui Kubrick

Un dechizător de drumuri. Un închizător de ochi. Un film din sfera celor ușor de privit, greu de uitat: Eyes Wide Shut.

Din gelozie, Bill descoperă o altă lume. Una perversă, în care sexul este folosit ca pedeapsă și viețile sunt condamnate la prostituție. Pînă să ajungă în mijlocul acestui cerc erotic totul era mai mult sau mai puțin normal. El, un doctor bogat, mulțumit de propria persoană și de căsnicia liniară. Ea, o femeie atrăgătoare, o soție cu fantezii indiscrete, care se retrage uneori din propriul mariaj. Iar asta îl face pe Bill să înnebunească. Și dintr-o pură întîmplare ajunge să își dorească să facă parte dintr-un univers care îl scuipă. Niciodată nu s-a gîndit că ceea ce se petrece în dormitorul lui poate fi tratat ca o artă, ca un ritual. Că sexul și erotismul se practică pentru a distra privirile și mințile unor puternici oameni pe lîngă care el trăiește și care nu au dat nicidată de bănuit așa ceva. Pacienții lui, pe care crede că îi cunoaște în cele mai intime aspecte ale lor se dovedesc a fi o gloată de perverși, care ucid pentru păstrarea secretelor și copulează pentru anularea rutinei.

Un film nu la fel de cutremurător vizual ca The Shining și nici la fel de profund ca A Clockwork Orange, ci doar o altă latură a lui Kubrik. Să îi spunem comercială nu se cade, deoarece subiectul este construit în dulcele lui fel, astfel încît să ne pară nouă un vis și să rămînem apoi să ne întrebăm dacă ceea ce am văzut a fost aievea. Putem să o numim simplu: erotico-profundă. Asta pentru că Eyes Wide Shut exploatează două subiecte mari: drama soțului înșelat de imaginația soției și curiozitatea care poate însemna aflarea unor lucruri nedorite. Ceea ce Bill crede că este o răzbunare devine o teamă și o dorință nemărginită de descărcare emoțională pe care nu o poate exercita în fața soției. Nu din pudoare, ci din orgoliu.

Avem de-a face aici cu un stil de exprimare erotică complet diferit față de ceea ce am vazut în A Clockwork Orange. Aici este molcom, acolo este dur, aici este organizat, acolo este haotic. Dar scopul, în final, este același. Distrarea minții. Alex viola și agresa femei pentru a se rupe de lentoarea timpului, așa cum cei care privesc aici teatrul sexual o fac pentru amuzament. Aceleași comportamente sexuale bolnăvicioase scot la iveală probleme mult mai adînci ale personajelor. Bill, cel care consumă pasager acest spectacol se simte atras de scenă și aproape că își dorește integrarea. Pînă să fie descoperit, la fel cum Alex este încarcerat, sexul ia o cu totul altă imagine, aproape că devine chiar un personaj în mintea doctorului. În Portocală vedem aproape aceeași proiecție. Alex ajunge de la explorarea sexualității la viol crud doar pentru că acest “talent” pune stăpînire pe el.

Dacă ne îndepărtăm de fundal și luăm cele două forme separate vom vedea cu ochiul liber că sexul, așa cum îl plasează Kubrik în subiectele sale, ia locul aerului. Odată ce cei doi bărbați descoperă o ală față a erotismului lumea capătă alte înțelesuri, iar viața alte margini.

Name: Eyes Wide Shut
Director: Stanley Kubrick
Year: 1999
Actors: Tom Cruise, Nicole Kidman
Awards

2 thoughts on “Eyes Wide Shut sau Studiu asupra erotismului lui Kubrick

  1. prima data cand aud ceva despre filmu asta, nu prea m-am interesat de Kubrick si proiectele sale si mai mult is surprins ca mi-a scapat cu o asemenea distributie 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s