Okuribito sau Ritualul

Moartea ca spectacol. Unul trist, la care participă toți apropiații decedatului, urmărind cu atenție un ritual pe care îl desfășoară doi bărbați nescunocuți, vestiți pentru priceperea lor în pregătirea ceremoniei de pregătire a trupului pentru așezarea în coșciug și mai apoi pentru incinerare. Un drum către lumea cealaltă, care trebuie deschis cu măiestrie.

Trebuie să recunosc că acest film, Okuribito (Departures) nu promite încă de la început. Daigo se întoarce împreună cu soția lui în satul natal, se mută în casa în care a murit mama lui, de care nu s-a despărțit așla cum și-ar fi dorit și dă peste un loc muncă bizar, pe care îl ascunde e ceilalți. Sarcina lui este să aranjeze morți cît mai bine, cu cît mai multă grijă și să împartă păreri de rău. La finalul zilei primește o sumă frumușică de bani și este trimis să dispere acasă, lîngă femeia care nu îi înțelege ieșirile. Alinarea vine din partea vieții pe care a părăsit-o după un eșec și din muzica de violoncel.

De la a doua treime a filmului vom vedea foarte frumos prezentat atașamentul pe care tînărul îl deprinde pe măsură ce învață mai bine meseria de la un maestru rece și dur, un om de neclintit, care pare complet detașat de activitatea pe care o face perfect zi de zi. Se naște o ciudată legătură între ei doi, de dependență și subordonare, o relație care va acapara căsnicia liniștită a lui Daigo, pînă cînd în balanța se va echilibra cu înțelegerea care vine pe neașteptate.

Pe scurt, Okuribito este un film emoționant, surprinzător de frumos și liniștit, care încîntă ochii cu peisaje frumoase și gesturi elegante.

Name: Okuribito (Departures)
Director: Yôjirô Takita
Year: 2008
Actors: Masahiro Motoki, Ryôko Hirosue, Tsutomu Yamazaki
Awards: Oscar – Best Foreign Language Film of the Year

2 thoughts on “Okuribito sau Ritualul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s