Nineteen Eighty-Four sau Utopia

O lume în care încălcarea regulilor se pedepsește cu o altfel de moarte.

1984, ecranizarea romanului cu același nume (mult mai bun decît filmul, după mine), scris de George Orwell, scoate la iveală conceptul de Big Brother (o plăsmuire, un instrument folosit pentru manipularea maselor), prin ilustrarea unei lumi apocaliptice, unde oamenii nu au voie să simtă nimic și așteaptă constant permisiunea de a trăi.

Winston Smith este un bărbat, aparent, ca toți ceilalți din Oceania. Sobru, îmbrăcat în salopetă, ca o fantomă. Frapantă este activitatea pe care își permită să o întreprindă, încălcînd regula statului suprem: să gîndească. Ține pentru sine un jurnal, unde îngrămădește toate ideile care îl țin în contact cu viața, fiind pentru el un suplinitor pentru oxigen. Vom vedea cum în momentul în care este privat de această “calitate” va deveni un robot cu trăsături umane, un fost om. Foarte frumos este portretizat acest personaj prin antiteză: ziua este un scrib, care rescrie istoria după indicațiile Partidului, transformînd această Oceania într-o putere absolută, iar noaptea se transformă într-un bărbat cu dorințe și gînduri proprii, care judecă pentru sine și deplînge starea cumplită în care se află, cu voce tare.

În acest Mare Păcat îi este părtașă Julia, o femeie care caută în el visele pierdute, eliberarea. Începe să îl iubească (un sentiment interzis în Oceania) și să consume o legătură pasională cu el. Pentru Winston se pune în pericol încercînd să găsească mîncare și haine și să reconstruiasă lumea pentru ei doi, așa cum o cunoșteau înainte de Big Brother. Feeria nu va dura mult, ambii fiind pedepsiți cu purificarea. Excepțional acest film (roman) induce ideea că cea mai mare pedeapsă este schingiuirea pentru a renunța la propiile valori și sentimente este una mult mai greu se suportat. Iar Winston va ceda doar în momentul în care va fi confruntat cu cea mai temere a sa și își va transforma viața într-o metabolizare a sentimentelor bine ascunse.

Name: Nineteen Eighty-Four (1984)
Director: Michael Radford
Year: 1984
Actors: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton

7 thoughts on “Nineteen Eighty-Four sau Utopia

  1. Si tot am vrut sa scriu si aici ceva si am fost mereu pe fuga. Sa stii ca ma bucur foarte tare ca scrii in fiecare zi. Abia astept sa dau click si sa vad ce film ai mai vazut. 🙂 Cand am inceput sa ma uit la Nineteen Eighty-Four eram convinsa ca nimic pe lumea sta nu va egala cartea. Nu pot sa o zic ca o egaleaza ca mi-e o carte de suflet, dar mi se pare ca ii face concurenta serioasa. 🙂

    1. Recunosc ca scriu in functie de starea in care ma aflu :)) E un bun exercitiu de defulare. Cît despre 1984 si mie imi vine greu sa spun care e mai bun.

  2. Un film excelent! Sigur, romanul mi se pare mai bun, dar felul în care a fost transpus şi atmosfera pe care o generează filmul sunt elementele cheie ale adaptării pentru cinema a romanului lui Orwell. Felicitări!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s