The Dreamers sau Revoluția

Un Bertolucci pur. Un film apăsător, erotic și amețitor, despre adolescență, limite, contexte, politică și progres. Și toate acestea, din cauza unei pasiuni pentru cinematografie.

Matthew este un student care ajunge în Paris pentru a studia. Pasionat de filme își va petrece mult timp în cinematograf, unde o cunoaște pe Isabelle, o fată frumoasă, fără inhibiții, o comoară europeană neexplorată pînă atunci de americanul care pare rătăcit în Franța. Va lega cu ea o relație bizară, transformîndu-i imaginea într-un mic “fetiș” pe care îl păstrează numai pentru el. Pînă cînd în mintea lui intră Théo, fratele geamăn al fetei, un cinefil înfocat și îl forțează să recunoască în fața ei că o dorește. Ba mai mult, cei doi frați vor începe un joc erotic cu Matthew, testîndu-și limitele, formînd un triunghi amoros perfect, incestuos și periculos.

Interesant de observat este universul pe care și-l creează cei trei tineri: o bulă de aer, un balon de săpun parfumat care îi apără de revoltele studenților, de realitatea din jurul lor și le oferă un așternut moale pentru a explora cele mai ascunse gînduri. Matthew va fi pentru fată un amant pe care îl schimbă cu fratele ei cînd dorește, iar pentru băiat este o bună bătaie de joc, de care se va debarasa atunci cînd nu îi acceptă provocările. Tensiunile se nasc, mai întîi, între cei doi băieți, începînd cu filmele vechi, cu Chaplin și Buster Keaton, se continuă cu sexualitatea mult mai explorată de Théo care descoperă că americanul are o pasiune pentru sora lui și folosește acest lucru pentru a-i demonstra că, în fond, este un intrus.

Isabelle, acest personaj feminin ambiguu, cu mintea încețoșată de propria feminitate, acceptă jocurile și se integrează în ele mai mult decît ar fi cazul. Acceptă să își piardă virginitatea cu Matthew sub ochii fratelui ei, se deghizează în Venus și devine ușor nimfomană odată ce descoperă sexul. În mica lor lume din casa pe care le-o lasă părinții în grijă nu există limite în ceea ce privește explorarea sinelui și a plăcerilor, iar balonul va pocni tocmai din acest motiv. Însetați de adrenalină și acțiuni șocante, cei trei vor înfrunta realitatea pe drumuri diferite.

Pe scurt, The Dreamers este un film care plasează un triunghi amoros într-o altă acțiune decît cea cu care ne-am obișnuit în acest caz. Tipic pentru Bertolucci, vom vedea scene în culori țipătoare (pe care le-am văzut puțin și în Stealing Beauty prin cîmpurile cu flori și petrecerile din Toscana) relații extreme, frumusețe și o explorare intensă a sexualității, indicii care ne spun că suntem martorii unui vis erotic în spatele căruia se ascunde o tragedie.

Name: The Dreamers
Director: Bernardo Bertolucci
Year: 2003
Actors: Michael Pitt, Louis Garrel, Eva Green (i-am admirat jocul actoricesc și în Cracks)

7 thoughts on “The Dreamers sau Revoluția

  1. daca nu ma insel, nu mai stiu exact, cu the dreamers mi-am inceput eu blogul. excelent film, e atat de poetic „pure Bertolucci”

  2. frumos scris. am auzit de mai mult timp de film, dar inca nu l-am vazut. imi place mult Eva Green, asa ca dupa ce am citit si cronica ta, nu o sa mai aman vizionarea 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s