Como Aqua para Chocolate sau Balsam pentru ochi

Pasiune, ură și trădare – nimic atipic pentru un film spaniol pînă aici. Dar dacă adăugăm cîteva ingrediente magice, tradiții și o relație imposibilă, vom gusta în final din probabil cea mai cunoscută poveste de dragoste mexicană: Como Aqua para Chocolate.

Pe parcursul a aproape două ore vom vedea cum Pedro nu vrea să renunțe la iubirea pe care o poartă Titei, cum va lupta pentru ea pînă cînd vor reuși să fie împreună și cum va trăi din cauza ei două vieți paralele. Personajul care face posibilă într-un final împlinirea dorințelor lui Pedro este chiar Tita, fata care se va sacrifica pentru el, care va trece peste ceea ce o sperie cel mai tare și care va renunța la o viață liniștită, în favoarea necunoscutului. Pe scurt, ceea ce se vede cu ochiul liber este o frumoasă povestea, un joc de-a șoarecele și pisica, un mic iz de telenovelă. Pedro se îndrăgostește de Tita, dar nu se poate căsători cu ea, deoarece fata îi este promisă mamei sale și își va putea vedea de viața ei numai după ce aceasta moare. Ca un soi de Cenușăreasă, fata va crește în bucătărie, cu o bătrînă care o va învăța cum să miște sufletul oamenilor prin ceea le așază în farfurie. Așa îi va cuceri treptat pe toți care sînt în preajma ei, dar nu va reuși să o îndulcească niciodată pe mama ei, care se va opune chiar și după moarte relației dintre fată și Pedro. Bărbatul se va căsători între timp cu sora Titei, iar Tita aproape că vă ceda rugăminților unui alt bărbat, dar în final se vor regăsi așa cum au visat de la început.

Ceea ce face acest film cu adevărat unul unic este detaliul. Peste tot vom vedea mici elemente care ne vor face să ne îndrăgostim de perechea blestemată: cadre pasionale, aluzii sexuale, tradiții de mult îngropate, intrigi, blesteme, fantezii și miresme. Como agua para chocolate este special nu prin poveste, ci prin modul extrem de ilustrare, unde totul este exagerat într-o manieră deloc subtilă, dar nimic nu este ridicol. Un film de duminică, ce merită sorbit pînă la final, căci acolo vom descoperi întreaga lui esență.

Name: Como agua para chocolate
Director: Alfonso Arau
Year: 1992
Actors: Marco Leonardi, Lumi Cavazos, Regina Torné
Novel: Como agua para chocolate, Laura Esquivel

One thought on “Como Aqua para Chocolate sau Balsam pentru ochi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s