Los amantes del Círculo Polar sau Filmul-dorință

circulopolar-definitivoDouă vieți. Un cerc. Zeci de coincidențe. Un film ca o dorință: Los amantes del Círculo Polar, în regia lui Julio Medem.

Anna și Otto se întîlnesc în copilărie. El tăcut și ud pînă la piele. Ea cu ochii vorbăreți și călduroasă. Cîte o întîmplare banală și oarecum nefericită îi aduce împreună. Și îi ține legați ori de cîte ori unul dintre ei încearcă să se rupă. Se pare că au fost sortiți să se iubească pînă la cercul polar și înapoi. Sau nu.

Totul în povestea lor este perfect rotund. De la nume, la locuri, pînă la dragostea cu burtă imensă. Într-un stil clasic de Medem, avea de-a face cu istoria unei iubiri ce se sfîrșește neașteptat continuîndu-se dincolo de timp și spațiu. Frumos ambalată în hîrtie scrijelită cu mesaje de iubire, această poveste emoționează și cel mai acru suflet. Fără a face rabat de la un stil aproape consacrat, de a învălui personaje și acțiuni în răsturnări de situație, Julio Medem reușește și de această dată să producă un mic cutremur la nivel sentimental.

Îi urmărim pe cei doi aproape din fragedă pruncie. Atunci cînd lucrurile se spun cu lejeritate și dragostea se conturează pe nesimțite, cînd totul este o experiență unică, iar tragismul se vindecă prin bomboane. Pînă în momentul în care griul cerului și scaunul pe care Anna stă și așteaptă la nesfîrșit ne lasă să credem că lucrurile se vor așeza într-o manieră atipică și dureroasă, undeva în afara iubirii. Narațiunea, dezlipită de pe aceste două personaje frumoase, ne duce cu gîndul înspre celebrul Como agua para chocolate. Aici, ca și acolo, avem o continuă luptă pentru înfăptuirea unei relații, care se termină cu un armistițiu de pace întunecat și care rescrie toate legile iubirii.

De departe, acest Los amantes del Círculo Polar este o poezie dadaistă. Ne livrează frînturi de poveste, într-o ordine oarecare și ne lasă să umplem golurile cu imaginația și fanteziile pe care le găsim potrivite. De aproape, însă, este o acea poveste la care visăm cu ochii deschiși, la care privim cu un zîmbet tîmp, pe care o absorbim ca o sugativă, care, în final, ne taie picioarele de la genunchi și ne pune să fugim.

Name: Los amantes del Círculo Polar
Director: Julio Medem
Year: 1998
Actors: Najwa Nimri, Fele Martínez
Awards

3 thoughts on “Los amantes del Círculo Polar sau Filmul-dorință

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s