Ziua de astăzi, care pentru mine a trecut fulgerător de repede, pierdută printr-un tumult de activități sacadate, mi-a adus aminte de un film pe care îl ador: La mala educación, în regia (mărețu)lui Pedro Almodóvar. Un film lung, ca o carte cu trei volume, care aduce în fața publicului, prin personaje stranii și obiceiuri tabu, problema proastei creșteri. Dar nu din punctul de vedere cu care suntem cu toții obișnuiți.
Acțiunea se petrece în trei “timpi”: în anii ’60, cînd Igancio și Enrique sunt doar niște băieți chinuiți de regimul catolic în care sunt crescuți; zece ani mai tîrziu, cînd Ignacio se revoltă împotriva mediului său și alege o viață mai puțin… religioasă și peste încă zece ani, cînd Enrique încearcă să afle ce s-a întîmplat cu băiatul cu care a copilărit (și de care a rămas îndrăgostit toată viața). Regizorul definește fiecare dintre aceste decenii printr-o problemă stringentă a vremii. La început apare violul, preotul care abuzează Ignacio și care intervine între cei doi băieți, stricînd (în opinia lor) ce se putea contura într-o relație stabilă și solidă. Întîlnim și unul dintre subiectele des exploatate în filmele lui Almodóvar, homosexualitatea, la care se adaugă drogurile, crima cu sînge rece, suicidul și multe alte elemente interzise. Dar ce definește acest film și pe toate personajele sale este răzbunarea. Iar prin acest cuvînt înțelegem în ce fel putem traduce titlul: o numim proastă creștere pentru că nu a fost oferită de cine trebuie, nu pentru că a eșuat în scopul său, așa cum am putea crede la început.
Neașteptat este și faptul că Almodóvar alege ca personaj negativ, rădăcina răului, un preot, un personaj care prin comparație cu celelalte ar trebui să fie salvarea, soluția tuturor problemelor. De fapt, ni se deschid ochii pentru a vedea că bunătatea, așa cum o percem noi, poate face mai mult rău decît crima premeditată. Pe scurt, La mala educación este un film cu inchipuiți, despre urmările închipuirii.
Name: La mala educación
Director: Pedro Almodóvar
Year: 2004
Actors: Gael García Bernal, Fele Martínez, Daniel Giménez Cacho