Let the Right One In sau Gri

O prietenie bizară. Doi copii din umbre. O poveste duioasă. Un film ca un șirag de opale: Låt den rätte komma in (Let the Right One In).

Oskar este un băiat blînd. Prea blînd și prea neajutorat. Nu îndrăznește niciodată să se revolte. I se înmoaie picioarele, buzele încep să tremure, genunchii se usucă și Oskar rămîne în bătaia de pumni și vorbe. Dar în colțul întunecat al sinelui el este un băiat rău. Atunci cînd rămîne singur, cînd nu îl vede nimeni, își scoate cuțitul și înjunghie cu ură pe toți aceia care îndrăznesc să îl privească și să-l ocărască. Treptat, în existența lui Oskar se strecoară un factor misterios, ca o boală care îl face mai puternic, un virus de care nu mai vrea să scape.

Pe foarte scurt spus Let the Right One In este un opal multifațetat. Aproape de perfecțiune cu tonurile lui obscure și factor de thriller, acest film vorbește pe o temă preferată a zilelor noastre și a tuturor timpurilor: vampirii. Dar acesta nu este un oarecare film în care creaturile cu colți ascuțiți ies noaptea la vînătoare. Aici vedem o parte netedă a unei ființe care pierde din culoare și din căldură în absența sîngelui. O făptură demonică ce vrea să se lipească de un om, o luptă de supraviețuire într-o lume acaparată de normalitate și un om care caută o salvare în orice. Frumusețea acestui film stă, în primul rînd în povestea inedită, mai apoi în tehnica sublimă de filmare și mai ales în trăirile pe care le strînește. Ca niște furtuni. Privitorul va tresări de la un capăt la altul al filmului, va aștepta emoționat, va suspina mental, va încuraja gesticulînd, va zîmbi în final și va adormi liniștit, pentru că acest horror pur scandinav are darul de a străluci prin imaginile lui grotești.

Name: Låt den rätte komma in (Let the Right One In)
Director: Tomas Alfredson
Year: 2008
Actors: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson
Awards:

 

5 thoughts on “Let the Right One In sau Gri

  1. Doamne, Dumnezeule! Mi s-a părut atât de ciudat filmul ăsta… Oricum, este caracteristic pentru cinemateca nordică, aşa cum e şi “Dead Snow”, dar parcă are ceva în plus: puţină dragoste, un pic de pasiune de copii şi prietenie. Finalul oarecum previzibil (intoxicat cu Hollywood), dar numai acolo se vede această influenţă… Mă bucur că ai făcut review la film! Felicitări!

    1. Da e ciudatel, dar sa stii ca finalul mi s-a parut reusit. Daca ar fi pus un final tragic cred ca scadea din intesitatea filmului. Poate este usor de Hollywood, dar pe mine m-a surprins 🙂

  2. mi-a placut foarte mult filmul, chiar nu credeam ca pot sa mai vad un film atat de bun despre vampiri intr-o perioada in care cinematografia este invadată de vampiri „sexy” si stralucitori

    1. Oare ne-ar fi placut la fel de mult daca nu ne aflam in aceasta perioada de cliseu? Cautam cu disperare un film reusit cu vampiri, si culmea ca pe acesta nici macar nu il pot incadra in categoria “cu vampiri”. E bun bun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s