Wonderful Life sau Amintirea

Și dacă de mîine nu ați mai fi? Dacă ați ajunge într-un loc, undeva după viață, și ar trebui să stați acolo pînă luați o decizie? Să trebuiască să vă gîndiți timp de trei zile la tot ceea ce a fost și să păstrați o singură amintire. Una singură. O singură senzație, un singur sentiment, un singur reper. Cum ar fi atunci? Și ce ați alege?

Unii nu pot alege nimic. Iar pentru ei, regizorul Hirokazu Koreeda imaginează un univers al morții. Ei sunt cei care ajută oamenii să își aleagă amintirea și să plece mai apoi doar cu ea în eternitate. În granițele acestui film fantastic de emoționant și lugubru se întinde povestea cîtorva personaje care stau în cumpănă. Își trec prin fața ochilor toată existența, o cîntăresc și apoi spun cu glas tare ce își amintesc. Flori, căsnicie, sex, un zîmbet, un avion, o bancă, briza, zăpușeala, un claxon. Și gata.

Wandafuru Raifu este un film foarte greu de însumat în cîteva cuvinte, un film care are ca scop dezlegarea imaginației și provocarea privitorului, dar, pe un alt plan, emoționarea lui pînă la lacrimi. Vom vedea două tabere egal evidențiate: călăii trecutului, care sunt cei ce nu s-au putut decide. Fie nu au știu cum, fie nu au putut, fie nu au vrut. Ei trebuie săptămînă de săptămînă să asculte morții și să îi ghideze cu blîndețe către ceea ce vor să păstreze. Deși poate avem impresia că ei sunt oarecum superiori, vom afla cu mîhnire că reprezintă un echivalent al Purgatoriului, mereu între două lumi, chinuiți de trecut și temători de neant; și cei care caută liniștea printre zeci de regrete și supărări, bucurii și îndoieli. Iar atunci cînd aceste două categorii se apropie prea mult, viața de după moarte își intră cu adevărat în rol.

Name: Wandafuru Raifu/Wonderful Life/After Life
Director: Hirokazu Koreeda
Year: 1998
Actors: Arata, Erika Oda, Susumu Terajima, Takashi Naito, Kei Tani
Awards

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s