Martha Marcy May Marlene sau Multiplu de 1

O fată cu trei identități. Ea este Martha pentru familie, pentru cei care au pierdut-o în favoarea unui bărbat care o vede mai mult ca pe o Marcy May, pe care o prezintă tuturor ca fiind Marlene, la fel cum le numește pe toate femeile din viața lui. Un joc “intrinsec” ce va deveni pînă la urmă o teroare contagioasă.

Martha Marcy May Marlene este un film hipnotizant despre imposibilitatea de a recupera o identitate pierdută. Deși toată lumea din jurul ei se bucură că s-a întors din secta de care se lipise în urmă cu doi ani, nimeni nu are habar ce se petrece cu adevărat în mintea Marthei. De fapt, apariția ei este la fel de surprinzătoare ca și dispariția, bulversantă pentru sora ei, care nu poate fi pe deplin fericită cînd vede că fata se comportă ciudat și că șansele ei de reabilitare sunt nule. Bîntuită mereu de paranoia și halucinații, tînăra trăiește la granița dintre prezent și trecut, realitate și imaginar, acolo unde s-a născut ideea că cineva din sectă se va întoarce după ea și o va ademeni din nou.

Frumusețea acestui film constă, desigur în subiectul ușor controversat și în jocul actoricesc pe care îl prestează Elizabeth Olsen, dar mai ales în ambiguitate. Vom fi hipnotizați de alternanța de timpuri, de trecerea Marthei de la o stare la alta și de aura ei de incertitudine. Nu vom ști clar dacă regretă ceea ce s-a întîmplat, dacă s-a întors acasă din convingere sau doar pentru că așa i-a dictat pentru un moment conștiința, dacă locul ei era în lumea bizară pe care a părăsit-o sau dacă ceea ce simte este teamă. Singurul lucru cert este că a luat prea în serios numele de Marcy May, uitînd că altul este cel propriu.

Pe scurt, Martha Marcy May Marlene este un bun debut pentru regizorul Sean Durkin și pentru actrița Elizabeth Olsen, un film care are mult mai multe de zis decît ceea ce putem înțelege la o primă vedere.

Name: Martha Marcy May Marlene
Director: Sean Durkin
Year: 2011
Actors: Elizabeth Olsen, Sarah Paulson, John Hawkes
Awards

5 thoughts on “Martha Marcy May Marlene sau Multiplu de 1

  1. Elizabeth Olsen (sora gemenelor Olsen) a primit o apreciere considerabila din partea criticii, filmul reusind sa ridice, asa cum ai spus si tu, multe controverse. O sa il vad cat de curand. In baza recenziei tale, “Martha Marcy May Marlene”pare a fi genul de film care sa ma multumeasca.

    1. Adevarul e ca fata asta face un rol foarte profund, care putea cu usurinta sa fie unul ridicol. Te astept cu impresii dupa ce il vei viziona. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s