Beginners sau Predispus la fericire

beginners_ver2_xlgUn tată complicat. Un fiu simplu. O femeie nehotărîtă. O relație specială. Un film cu poftă de viață și de moarte: Beginners.

Hal se îmbolnăvește de cancer. Și decide să își trăiască ultimele clipe ca pe o zi în parcul de distracții. Petreceri, artificii, cumpărături și iubire. Se îndrăgostește și recunoaște că este un homosexual în căutarea fericirii. Fericirea fiului său, Oliver, este ceva mai convențională și se lasă așteptată. Curînd, însă, va descoperi că uneori ai nevoie doar de un cățel și o cameră de hotel. Și de o moștenire genetică bună.

Din nou m-am avîntat înspre un film, pe care îl ocolesc de mai bine de un an, la insistențele unui amic cinefil. Mintea mea încuiată spunea că voi vedea o nouă poveste ridicolă, de dragoste și ură, ceva cu actori frumoși, care suferă de se rup în două și termină prin a fi fericiți după ce se regăsesc sub un felinar într-o noapte cu ploaie perfectă. Cînd colo, ce să vezi. Un film frumos așezat, cu nițel umor stratificat, din acela de care îmi place mie și mai mult de două planuri pe care să îmi fugăresc ochii. Deci aveam deja din primele 15 minute două personaje iubibile: un tată ușor dezaxat, care îmbrățișează ideea de sfîrșit și de dezvoltare a sinelui și un fiu blazat care se trezește șa viață prin moartea ce va să vie. Sau poate că am fost eu într-o dispoziție potrivită pentru a primi o astfel de comedie neagră cu valențe romantice și depresive, dar ce este cert este cert: m-a fermecat ideea care stă la baza acțiunii.

Pentru a ajunge în locul visat, toate celulele lui Oliver se pun în mișcare. Simțul artistic al mamei sale se combină cu dorința de aventură a tatălui său, se fierbe într-o însingurare care îi este tipică, se lovește un pic de melancolie și de tragedie și gata. Rezultatul este unul foarte spumos și foarte elegant portretizat. Curajul de a începe o relație pe nevăzute. Înnobilată de o actriță care mi-a picat cu tronc și un joc foarte rafinat, această legătură va fi însumarea tuturor ființelor care apar în existența lui. Și tocmai asta l-a făcut să se ridice în ochii mei de cinefil înrăit. Simțul matematic. După ce ne amețim ca niște atomi și planurile trecute și cele prezente ale fiecărui personaj ne așezăm cuminți în nucleu și suntem martori la nașterea unui nou individ, un Oliver mai capabil, mai bun și mai deschis.

O evoluție care nu va cădea în prea multe clișee, salvată din cele în care cade de un dialog/monolog suculent și amuzant și îmbrăcată într-o aură de pozitivism și într-o umbră de dramă. Pe scurt, un film ca o geneză povestită unui copil cu ajutorul diafilmelor. Un musai de văzut, pentru tonifierea spiritului.

Name: Beginners
Director: Mike Mills
Year: 2010
Actors: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent
Awards: 1 Oscar, 1 Golden Globe, 1 BAFTA

begginers5begginers9begginersUntitled-1beg6begginers15

3 thoughts on “Beginners sau Predispus la fericire

Leave a comment