Big Bad Wolves sau Salo reloaded

big-bad-wolves-posterUn bărbat aparent nevinovat. Un tată aparent normal. Un polițist aparent corect. Un film genial, după toate aparențele: Big Bad Wolves.

Într-o zi de vară un copil dispare. Polițiștii presupun că au găsit un vinovat. Îl torturează și îl forțează să mărturisească. Dar bărbatul plăpînd și subțire, cu privire ștearsă și tremur agitat nu pare a ști ceva. Mai apoi un cadavru apare. În pădure, un trup de fetiță stă legat cu sîrmă de un scaun, cu picioarele desfăcute. Tatăl ei jură că se va răzbuna. Și o face cu sînge rece.

O foarte mare surpriză acest film. M-a făcut să tresar încă de cînd am văzut posterul și acel citat scris cu galben în partea de sus “Best film of the year. Quentin Tarantino”. Mi-am zis că nu poate fi nimic rău într-o astfel de lozincă, asociată cu ceea ce scria mai jos (Some men are created evil) și trei bărbați înarmați cu un ciocan, un pistol și un cuțit. Și credeți-mă pe cuvînt, demult nu a mai fost atît de bine. Acest Big Bad Wolves este o “superbitate”, undeva la confluența dintre I Saw the Devil, Michael și Salo. Poate că exagerez nițel, dar vă spun imediat și de ce le-am ales pe acestea trei.

Avem de-a face cu o minunată sete de sînge și mai ales cu un nesecat izvor de răzbunare. Din clipa în care Gidi începe să îl bănuiască pe Dror de crimă construiește un plan crud de răsplată. La fel cum criminalul din I Saw the Devil devine vînat, aici observăm că tatăl îndurerat pînă la nebunie dezvoltă o obsesie pentru a parcuge cu religiozitate același traseu pe care bănuiește că l-a urmat pedofilul cu fetița lui. Odată ce îl închide în beciul casei se dezlănțuie o orgie a maniei, un set de torturi care mă duc cu gîndul la Salo (preferatul meu). În finalul capodoperei lui Pasolini suntem martorii unor scene extrem de violente, scene pe care le regăsim presărate pe tot parcursul filmului disecat aici de față. De la smulgeri de unghii și arsuri la flacără, trecem prin toate furcile caudine, pentru a descoperi că avem de-a face cu o adunătură de psihopați, care încearcă să se mintă pe sine și reciproc.

Pentru cei care au văzut Salo va fi foarte ușor să identifice o asemănare a personajelor principale. Gidi, tatăl victimei este un soi de duce, cu plăceri malefice, dependent de putere și orbit de furie. Micki, polițistul care forțează prin tortură, pare a fi episcopul lui Pasolini, un bărbat care își ascunde maniile în spatele unei funcții care îi permite să se desfășoare murdar. Dror, inculpatul macabru, este precum președintele, un bărbat slab, cu apucături bolnăvicioase, care însumează toate bolile celo doi de mai sus. Și dacă tot am ajuns la el nu mă pot abține să nu fac trimitere la filmul lui Markus Schleinzer, unul pe care eu l-am așteptat cu sufletul la gură și care atinge oarecum aceeași temă. Pedofilul, acolo ca și aici, este un personaj de sine stătător, un om tăcut, peste care poți trece cu vederea dar pe care dacă îl privești suficient de mult realizezi că ascunde ceva întunecat.

Pe scurt și fără atît de multe referințe exagerate probabil vă spun că avem de-a face cu un film peste cei pasionați de limitele cinematografiei. Un film horror fără să fie horror, ceva mai mult decît un thriller, o dramă cumplită care poate smulge și lacrimi, un iz de comedie neagră foarte rafinată și elegant presărată peste un scenariu-aluat care crește văzînd cu ochii. Un musai de văzut, mai ales pentru cei pasion(psihop)ați.

vlcsnap-2014-01-25-22h32m44s87vlcsnap-2014-01-25-22h35m27s185vlcsnap-2014-01-25-23h07m28s200vlcsnap-2014-01-25-23h23m24s15338800.13029049-6315910395-vlcsns_07_133130Salo

Name: Big Bad Wolves
Directors: Aharon Keshales, Navot Papushado
Actors: Lior Ashkenazi, Rotem Keinan, Tzahi Grad
Awards

2 thoughts on “Big Bad Wolves sau Salo reloaded

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s