The Broken Circle Breakdown sau Cap de cerb

the_broken_circle_breakdown_poster_1376384367O femeie ca o poză încețoșată. Un bărbat ca un vin vechi și capricios. O iubire ca oricare alta. Un film puternic, ca o eșarfă de mătase chinezească îmbibată de parfum ieftin.

Ea este o apariție, cu pielea pictată sinistru și părul blond buclat în vîrful frunții. Un mers rapid și neglijent, o statură mică, umeri înghesuiți, spate arcuit elegant și un piept prea cocoțat, pe care stau desenate două schelete înghesuite într-o inimă cu aripi roșii. El se pierde prin mulțime. Banal, ușor prea înalt pentru ea, cu fața ascunsă după o barbă smotocită, cu părul lipit de scalp, gura plină de versuri triste și glasul potrivit de răgușit. Împreună, însă, par amîndoi speciali, artiști etern îndrăgostiți, de neclintit în fața rațiunii, binecuvîntați cu talent și fericire. Vor descoperi, din păcate, că totul este o farsă des jucată.

Nu aș putea spune că acest film este o capodoperă. Aproape că ezit atunci cînd spun că este bun, dar pot spune ferm că este deosebit de trist. Se încadrează în categoria acelor pelicule care te fac să te înghesui în pernă, să oftezi din senin și să rămîi cu privire aruncată în gol. Îmbibat în emoții puternice, care ies la suprafață în multe scene, pe alocuri aproape că devine greu de privit. Subiectul este, pe scurt, o poveste tragică de viață, a doi părinți care se confruntă cu moartea unicului copil, istoria unei relații care se destramă fără premeditare, chiar sub ochii privitorului. Sau altfel spus, o tragedie bețivă, amețită de muzică country și personaje iubibile.

broken heart26

A se nu înțelege greșit. Aici nu avem de-a face cu sirop și aluat pufos, fără fundație, ci mai degrabă avem de-a face cu o realitate servită în straturi. De la cele mai dulci, la cele mai amare, cu mici treceri muzicale, care îmbracă filmul într-o aură plăcută și caldă, rupînd firul narațiunii ca o rafală de aer curat. Și dacă tot am amintit mai sus de polii acestei tragedii urbane, să îi disecăm nițel cu patos. Recunosc că am descoperit o sumedenie de clișee în doamna Elise, de la cele comportamentale pînă la cele verbale, dar trecînd peste ele, am aflat și o mare plăcere în a o privi. Mai ales în acele scene în care nu există nici o grimasă ci doar un calm absurd, care o pune într-o lumină nefavorabilă. Un personaj plin de trăiri banale, rupt dintr-un univers cam simplu și o fericire ciudat de frumoasă, care se îndreaptă cu pași repezi spre o transformare interesantă. Momentele de furie sau de tristețe profundă o înnobilează și mi-o înfățișează ca pe un cap de cerb frumos, care atîrnă fără expresie din perete, un suvenir pe care toți îl privesc cu milă și căruia îi doresc, sec, o viață mai bună pe lumea ailaltă.

broken heart25
Teribil de frumos impregnat de moarte acest film. Și poate că asta este și marea lui scăpare, căci fără umbrele mișcătoare ar fi fost doar o altă poveste despre lucruri care se întîmplă fără explicație. Așa cum vă scriam în începutul aberației, departe de titlul de capodoperă The Broken Circle Breakdown este ca un birou din secolul 16 pe care punem zilnic ceașca noastră de cafea fierbinte. Ne face plăcere să îl privim, dar ajungem să îi neglijăm valoarea pentru că ne iese zilnic în cale. Așadar, nu pot să afirm că este un musai de văzut, dar atunci cînd căutați o dramă care să nu fie chiar dramă și nici o tragedie care să vă lase muți de durere, să dea domnu’ să vă împiedicați de el.

broken heart8

Name: The Broken Circle Breakdown
Director: Felix Van Groeningen
Year: 2012
Actors: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh
Awards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s