Frances Ha sau Filmul studenție

frances_ha_xlgO femeie cu atitudine de copil. Un copil cu griji de adult. Un destin care începe să crească. Un film emoționant și optimist, ca o prăjitură cu cremă de vanilie și lămîie: Frances Ha.

În lumea ei, Francesca este regină. Rebelă și visătoare, pășește stîngaci, clătinîndu-se la fiecare pas. Așa îi place ei să meargă. Nesigură, cu privirea în pămînt, zîmbind absentă. Mai curînd i-ar plăcea să plutească sau să danseze, dar nu își găsește niciodată echilibrul. A rămas fără el atunci cînd, într-o banală zi, jumătatea ei i-a spus că nu vor mai face o pereche, că o va trăda pentru o rutină scîrboasă și că trebuie să învețe ce înseamnă “singur”. Atunci va realiza Francesca ceea ce este de fapt: un pion negru mic, în prima linie, pe o tablă de șah pe care va trebui să o joace.

francess2
Un alt film surpriză, pe care îl aștept demult, rozîndu-mi unghiile și sperînd să merite măcar efortul de a sta strîmb pe scaun, cu gîtul încordat și cu fruntea creață. Și iată că mi se arată o frumusețe nesperată, un personaj de care m-am înamorat gratuit și repede și scene pe care aproape că îmi vine să le reproduc în miez de zi, din senin. Frances este un eu ascuns în toți, în noi cei care visăm uneori că nu vom pierde nimic, că tot răul chiar este spre bine, că vom străluci așa cum ne dorim și toate celelalte clișee de care ne lovim de cînd ne trezim pînă cînd ne culcăm neimportanți și neinteresanți. La origine, o copilă oarecare, care refuză să crească și care nu conștientizează realitatea mișcătoare. Ca un student în primul an de libertate, dependent de petreceri și de prieteni, care tînjește după acel acasă, care nu își găsește locul nici printre cei mici imaturi, nici printre cei mari cicălitori și snobi. De fapt, o femeie care se maturizează ceva mai greu, cu care lumea nu mai are răbdare, pe care socitatea o calcă pe tîmple și o forțează să crească anapoda, crezînd că suferă de inutilitate. Aceasta molie pe care toți încearcă să o prindă cu pliciul va reuși să se transforme într-un fluture și să își ia zborul după bunul său plac, păstrînd o notă de umor și infantilism pe marginea aripilor.

francess9Deși detest să spun asta despre un film, avem de-a face cu o lecție de viață. Dar aceasta este un atipică, pe care nu am mai auzit-o și care începe cu infiltrarea artei în griul pereților de zi cu zi. Un suflu superb și optimist rămîne în urma vizionării, pe care îmi permit să o denumesc devorare, și o magică oglindire se petrecere pe parcurs, atît de adevărate și frumoase încît nu pot să scuip altceva decît laude. Frumusețea și elementul unic nu stă nici în personaj, nici în poveste, ci în privitor. Căci el devine o sită, o hartă plină de amintiri la care regizorul apelează iscusit, un copac scrijelit cu declarații și nume. Ca o sugativă plină de trecut și/sau prezent, cel ce deschide ochii se va vedea pe sine ca printr-un caleidoscop și va ofta în final, crezînd că cel mai mare păcat al Francescăi va fi acela că s-a maturizat pînă la capăt. Ușor purtați de val, vom uita că același lucru o va face să treacă într-un alt joc de șah, pe care de această dată trebuie să îl cîștige cu experiența dobîndită.

francess18Pe scurt, înfulecăm o prăjitură cu vanilie și lămîie. Ne aruncăm asupra bezelei tari și crocante, o spargem bucuroși, ne așteptăm la fina aromă dulce, dar suntem surprinși de acreală și închidem ochii, știind că imediat vom lua o gură plină de blat pufos și dulceață comodă. Mai are rost să subliniez că este un musai de văzut? Desigur că da!

Name: Frances Ha
Director: Noah Baumbach
Actors: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver

2 thoughts on “Frances Ha sau Filmul studenție

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s