Kosmos sau Filmul-înger

kosmos-DADD-9734-1F9CUn pungaș. Un tămăduitor. Cîteva minuni. Un film excepțional, greu și călduros, precum plapuma bunicii.

Pe timp de iarnă oamenii din micul oraș turcesc devin mai ascuțiți. Încep să se îmbolnăvească, să se simtă singuri, să dispară în rîuri și să se înrăiască. Pentru fiecare dintre aceștia, însă, apare o salvare nebănuită și dureroasă: Kosmos, un ciudat apărut de nicăieri. Un înger spun unii, unul pungaș, care se înfruptă cu zahăr și cu fericire pricinuită. Un diavol, spun alții, unul care zguduie liniștea și care vindecă imposibilul. De fapt, el este un om simplu, care se lasă fugărit de dorința de a găsi dragostea.

k10

O minunată descoperire pentru mine acest domn regizor. Reha Erdem privit de la distanță aduce a Ceylan, cu tonurile sale grave, imaginile fumurii și tensiunea gri. De aproape, însă, vom observa o lume bizară, care nu se regăsește în munca compatriotului său, o ciudățenie generală, de parcă am avea în față un tablou pus cu susul în jos. Ideea acestui film este una simplă în esență: sacrificiul pentru fericirea altor, însă martirul aici este unul de-a dreptul înspăimîntător. Kosmos este un personaj atipic, dintr-o specie rară, care sfidează logica. Ne este prezentat ca un sfînt, care readuce la viață un băiat înecat, ca mai apoi să îl vedem intrînd într-un soi de transă animalică, țipînd ca o pasăre care încearcă să își atragă partenera, redevenind un hoț fugar care împarte bani săracilor, condamnîndu-i cu bunătatea sa. Un aspect interesant al construcției acestui personaj este umbra de naivitate care planează asupra lui. Acțiunile, deși greșite și pline de culpă, par corecte și potrivite, gesturile, haotice și furibunde, par dulci și tandre, impulsurile, nebune și tumultoase, par izvorîte din dragoste. Pe scurt, Kosmos este o antiteză cu genunchi, pe care cinefilul nu o poate încadra niciodată clar în alb sau în negru.

k14k17Tot ce poate face cinefilul este să se lase purtat de superbul act de curtare, care amintește de Attenberg și de expresia durerii mascată de jocurile animalice. Deși ușor incert la început, acest artificiu regizoral se va dezvolta pe parcurs și va deveni un laitmotiv al filmului, foarte frumos arcuit și ascuns după un șir de întîmplări care susțin cu putere etajele superioare ale peliculei. Privit în ansamblul său, Kosmos se conturează ca un castel cu multe turnuri. Temelia este punctul de pornire, intriga venirii acestui necunoscut în oraș, nivelele sunt toate minunile  pe care el izbutește să le facă, iar vîrfurile semețe sunt toate acele detalii care ne avertizează că avem de-a face cu un film capcană. Dacă veți avea curiozitate să îl parcurgeți și să îl gîndiți veți descoperi elemente plasate strategic, care puse cap la cap dau un tablou mic, macabru și pur în același timp, ca un soi de memento mori zguduitor și un tablou mare, care țipă de singurătate.

Altfel spus, avem de-a face cu un film care în final ne pune să întreb dacă ceea ce tocmai am văzut este aievea sau dacă este doar o închipuire a minții noastre întunecate. Puternic, dar moale, la fel ca o plapumă prea grea, care ne oferă un somn călduros, dar care ne sufocă și ne face să iubim frigul. Clar, fără discuții, un musai de văzut.

k18

Name: Kosmos
Director: Reha Erdem
Year: 2010
Actors: Sermet Yesil, Türkü Turan
Awards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s