La grande bellezza sau Filmul perfect

la-grande-bellezza-posterUn scriitor. Aceiaşi actori. Un scenariu vechi de sute de amintiri. Un film genial care scobeşte în frustrările privitorului: La grande bellezza.

Ratarea devine un sentimente ascuțit în cercurile de intelectuali italieni. Ajuns la bătrînețea încununată de înțelepciunea trecerii timpului, Jep Gambardella se vede pe sine ca o icoană. Un ușor iz de superioritate și multele plăceri ușoare îl fac să se transforme noaptea într-un păun. Unul care se scaldă în privirile tuturor, se lasă mîngîiat și lăudat de adversari, o pasăre curioasă pe care nu o poți evita, un obiect de adorație, un semizeu care arată cu degetul și pare că le cunoaște pe toate. Ziua, însă, este ceva mai crudă. Prins în menghina celor 65 de ani, Jep pornește în căutarea frumuseții absolute.

bell3

Curios de frumos acest film. O explozie cuceritoare de cadre perfecte, studiate în cel mai mărunt detaliu, care trasează o linie tremurată a unui destin bogat pe care murim să îl descoperim. Frumusețea orbitoare a peliculei stă în fabuloasele petreceri gatsbyene care îl au în centru pe acest Jep, pe care îl disecăm ceva mai tîrziu. Aproape ca imagine de cele din Portocala Mecanică, rîurile de lascivitate nu încetează să curgă. Vedem aurii umbre de piei lăsate, reflexii mov ale chipurilor vestejite, roșii pupile injectate de droguri, grii tatuaje șterse de ani, palide chipuri de fete prea tinere și negre invidii în colțurile ochilor. O oareșce violență se citește printre cadre, un erotism scabros și o duhoare insuportabilă pricinuită de dorința de întinerire. Dintre toate acestea, se naște o surpriză, care, recunosc că aproape m-a făcut să mă ridic și să aplaud, o apariție mai mult decît spectaculoasă a elementului divin, contaminat de modernitate. Un fruct otrăvit, care îl trezește pe Gambardella din latență și îl proiectează într-o călătorie mentală, din care va ieși plin de inspirație scriitoricească.

bell24

Desigur că, de departe observat, cheia acestui film stă în personajul său principal. Un bărbat italian autentic, cu o ținută impecabilă, un intelectual care visează la evadarea artistică, un boem cu atitudine suprarealistă. Îl urmărim cu o plăcere fantatică în dialogurile pe care le poartă cu ceilalți, pentru că fiecare cuvînt adaugă pentru noi încă o cărămidă în acest personaj. Jep este dificil de descris din primele scene, greu de acceptat din acțiunile sale și imposibil de înțeles în complexitatea sa. Impresionant construit și dezvoltat, domnul care se joacă de-a frumusețea este un vrăjitor care învîrte pe degete toate cheile lumii.

Un alt mare, sau ca să exagerez, enorm plus al acestui film este jocul de planuri. Într-un prezent ușor futuristic, atins de amintiri care pulsează ca o infecție, marele Jep încearcă să trăiască momentele cu o intensitate bolnăvicioasă. Noaptea Jep gustă cu poftă din farfuriile pe care stau așezate aici și acum, iar în zorii zilei refuză oamenii care îi amintesc de atunci și acolo construind un timp al său, un enorm ceas dalinian care se scurge după bunul său plac. Tocmai de aici, din această alchimie, Jep reușește să extragă ceea ce caută, o frumusețe măreață, care nu stă într-un lucru, într-un oraș, într-o persoană, ci într-un tot, construit demult, clădit și dărîmat, atît de greu de personificat și de explicat.

Pe scurt, La grande bellezza se simte ca o explozie și ca o mîngâiere, aproape mistuitor de incitant și ireal de bine construit. Un film special, care trebuie revăzut și secat, pentru că mai rar se întîlnește un focar atît de concentrat de energie care se revarsă fără jenă peste cei care au ochi să îl înțeleagă.

Name: La grande bellezza
Director: Paolo Sorrentino
Actor: Toni Servillo
Awards

3 thoughts on “La grande bellezza sau Filmul perfect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s