Ovsyanki sau Filmul-nemurire

Silent-Souls-Poster-4-no-cropsO călătorie către moarte. O purificare prin foc. O amintire înecată în apă. Un film care îngheaţă sufletul privitorului: Silent Souls.

De pe tărîmul eternilor regizori ruşi, acolo unde cerul devine gri, apa se transformă în negru, iar chipurile se prefac în albastru, vine un film care a mai adăugat o fisură în temelia mea de cinefil. Pe scurt, mai rar se găseşte cîte unul din acesta, care să zguduie puternic topul preferinţelor mele. Din aceeaşi categorie cu Zhit, pe care îl tot laud de ceva vreme şi de frumuseţile făcute de Zvyagintsev, Ovsyanki este mult mai mult decît o peliculă, el devine o senzaţie de arsură care se transformă într-o rană greu de cauterizat.

Promițător încă de la început, Silent Souls plantează cîteva simboluri învelite în albastrul rusesc pe care vom încerca să le descifrăm pe măsură ce alunecăm în apa adîncă a acțiunii. Unele dintre ele rămîn îngropate acolo doar ca un decor cutremurător, iar altele ne deschid ochii și ne uimesc. Pe scurt spus, filmul este presărat cu fabuloase scene care combină elemente de apă și foc și este înnobilat de o iubire reală și o tragedie umană.

Aproape, ca vizual și ca trăire, de The Return și de Izgnanie, acesta se ridică oarecum deasupra celor două prin cîteva scene care se vor reconstitui mereu și mereu în mintea cinefilului iubitor de rusisme. Una dintre ele este magnifica tradiție de pregătire a miresei pentru noaptea nunții, cînd i se prind în părul pubian cordeluțe colorate, o amintire prea vie în mintea prospătului văduv, care acum pregătește trupul rece al soției sale în aceeași manieră. Procedeul este unul atît de detaliat încît trezește o compasiune greu de asimilat. Tabloul în sine este rece și mortuar, dar afecțiunea care se citește în gesturile tandre au darul de a vesti o continuare la fel de dureroasă și concentrată. Fedorchenko naște prin acest început o dorință a privitorului de a depăși durerea personajelor cu un moment puternic, o renaștere sau o reînviere, iar pentru a satisface ochii și mintea, inventează o călătorie de îngropăciune, o punte care duce spre nemurire, construită peste un rîu căruia îi place să înghită totul.

În dura plecare către ținutul unde femeia, marcată ca un sîmbure de nefericire, o amintire care doare prin plăcerea ei, se desfășoară un soi de jelire vociferată prin imagini fragile și superbe, toate înglodate într-un erotism arzător, care încadrează relația celor doi într-o rutină moale, definită de subjugare și iubire asimilată, obediență și plăcere măruntă. Ca și în Zhit, apare teama de singurătate, izvorîtă din brusca dispariție a persoanei mai mult sau mai puțin iubite și imposibilitatea de asimilare a morții. Ceea ce bărbatului i se părea pînă mai ieri o existență banală, devine acum o prezență indispensabilă, o lipsă sexuală căreia îi caută un substitut pasager.

O mică obsesie transpare printre imagini, aceea a cuplului, a perechii perfecte. Avem în tot periplul deliului doi prieteni, două păsări, două prostituate și două lumi, cea de aici și cea de dincolo. Cu o constantă referință la trecut, la tatăl său, un poet care visează la nemurirea operelor sale, văduvitul se oglindește în acțiunile pe care, atunci le privea în ceață și le lua ca atare. O superbă paralelă se naște, iar privitorul simte că femeia care arde pe patul de lemne este asemeni mașinei de scris care scufundă în apa înghețată. Toate acestea, pentru dobîndirea veșniciei. În final, însă, vom afla o amărăciune de concluzie, care aruncă întreaga călătorie în brațele inutilității.

Pe scurt, avem de-a face cu un film greu, de plumb, compus din imagini ușoare, străvezii, din oglindiri de apă și conexiuni sensibile. Ovsyanki se simte ca o dimineață friguroasă, în care știm că restul zilei va fi la fel de înghețat, dar tînjim după cîteva secunde de căldură, pentru care am face orice.

Name: Ovsyanki – Silent Souls
Year; 2010
Director: Aleksey Fedorchenko
Awards: FIPRESCI Prize, Golden Osella, Nazareno Taddei Award at Venice Film Festival.

tumblr_mk416qwNPb1s4swh0o1_1280tumblr_mk416qwNPb1s4swh0o3_1280tumblr_mk416qwNPb1s4swh0o8_1280

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s