Metéora sau Sfînta Rapunzel

MeteoraPosterPofte de nestăpînit. Pămînturi de nepătruns. Ființe de neuitat. Un film frumos din cale afară, bine ferecat în munți, scos în lume deghizat în chip de animație: Metéora.

Pe scurt, avem de-a face cu o poveste de dragoste pitită după straie de călugărie, într-un spaţiu divin, o iubire consumată pe furiş, cu frică. Din vîrful muntelui Meteora toată lumea pare mai mică, cerul mult prea mare şi apăsător, acolo sus pedeapsa divină se abate mai apring, iar greşelile sunt mai greu de ascuns. Dar cu toate acestea, doi izolaţi în numele religiei înfruntă canoanele şi se iubesc cu forţă. Apoi se retrag în chilii şi se pedepsesc aspru pentru îndrăzneală.

Frumuseţea cu care m-a orbit acest film ingenios este departe de istoria iubirii complicate şi a aerului religios ci este interpretarea şi inserarea unor delicioase elemente grafice desprinse parcă din cărţile de colorat. Pe alocuri, vă veţi delecta cu o Rapunzel căreia îi creşte părul în mod miraculos, suficient de mult cît să ajungă pînă la prinţul care îşi croieşte drum pe cosiţele împletite. Prăpastia dintre cei doi capătă o culoare aurie, ca o icoană bizantină poleită, iar personajele devin conturate în linii subţiri, cu feţe umbrite ca cele ale sfinţilor din biserici. De acolo, acţiunea îngheaţă în cîteva gînduri profunde, rostite pe un ton calm, care trădează greutatea celor doi de a se împărţi între cer şi pământ.

Pe scurt, un film despre spaţii vaste şi minţi înguste, căldicel în sinea lui, scăldat într-o lumină impură, elegant de erotic şi puhav. O recomandare dulceagă.

Name: Metéora
Director: Spiros Stathoulopoulos
Actors: Theo Alexander, Tamila Koulieva-Karantinaki, Adonis Kapsalis

meteora21 meteora20 meteora13 meteora5 meteora4 meteora3

5 thoughts on “Metéora sau Sfînta Rapunzel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s