Uskyld, o pictură de Francis Bacon

Uskyld-2012-posterO viață prăfuită. O relație canibală. O dorință criminală. Un film ca o membrană puternic vascularizată: Uskyld.

Desprinsă dintr-un peisaj idilic, povestea din mijlocul acestui film se încăpătînează să fie una de groază. Nu de groază așa cum suntem obișnuiți de filmele comerciale, ci așa cum ne-a învățat domnul Dumont. Căci la el și la al lui L’humanite mi-a zburat mintea prima și prima dată cînd am văzut-o pe Janne. O femeie frumoasă și urîtă în același timp, noduroasă și colțuroasă, cu o privire de om nebun pierdut printre străini. Pereche îi face un domn la fel bizar, înalt și uscat, cu mișcări haotice și necontrolate, de un calm sfidător al ochilor și o încredere oarbă în iubire.

Aici, dragostea, în forma ei cristalină, este o evadare către moarte. Pavat cu o poveste languroasă, a unei încercări de reunire a două suflete menite să fie împreună, Uskyld este un drum care conduce înspre metamorfoza cinefilului. Din aceeași categorie de greutate cu Silent Souls sau Zhit, acest film are puterea să transforme privitorul într-o pradă urmărită de cele mai întunecate gînduri. Surprinzător și macabru, Uskyld se deschide cu imaginea unui cadavru așezat gentil pe o pătură de frunze umede, pierdut undeva într-un loc în care am putea crede că nu există conceptul de crimă. Vom afla că aici, în miezul feeriei, un cuplu își caută fericirea veșnică și se luptă cu un trecut care nu se lasă șters.

370212247_640
Ceea ce nu vă va lăsa să îl uitați este un personaj despre care nu v-am povestit deloc pînă acum, pentru că trebuie tratat într-un paragraf (recenzie!) cu totul și cu totul separat. Ruud este planta otrăvitoare din întregul paradis, șarpele care se strecoară fără să lase urme și păianjenul veninos care mușcă de multe ori în același loc. Pe scurt, un om desprins din picturile lui Francis Bacon. Un hîtru superb, care mi-a intrat atît de puternic pe sub piele încît cu greu mi-am găsit cuvintele să îl descriu. Cu mare talent împrumută din calitățile lui Faraon din L’humanite, poartă și ceva miasme din judecătorul lui Salo și în privire se pierde o umbră de-a violatorului din Irrversible. Pe scurt, domnul nostru cu pasiuni pedofile va deveni un personaj central abia în cea de-a doua jumătate a filmului și îl va încheia într-un mod dureros, sub formă de bîntuire eternă.

francis-bacon-triptych-1976

Altfel spus, o descoperire în fața căreia am jubilat sinistru, căci acesta nu este acel film care ne aduce o stare de euforie ci, mai degrabă, ne închide într-un beci, ne stinge lumina, ne lasă să găsim singuri calea către scări și apoi ne trîntește capacul metalic peste ochi. O recomandare din miezul sufletului.

Name: Uskyld
Director: Sara Johnsen
Year: 2012
Actors: Maria Bonnevie, Kristoffer Joner, David Dencik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s