Renoir sau Filmul roșcat

renoir-posterUn pictor celebru. O muză ca soarele. O dragoste întîmplătoare. Un film de o roșeață deosebită: Renoir.

Andrée este o tînără aparte. Cu părul frumos și lung, ochii sinceri și goi, sîni copți și coapse de violă, se strecoară în pictura bătrînului bolnav cu o eleganță de felină. Fiecare rotunjime prinde eternitatea pe pânze, stingîndu-se, încet, în realitate. Bolnavă de o iubire pasageră și consumată, vulgara și plăcuta Andrée rămîne dezbinată între cei doi Renoir.

Despre acest joc de umbre și ape am vorbit și aș mai vorbi cu sete. Cu siguranță nu vedem o capodoperă sau un art-house, dar vedem ceva atît de plăcut ochiului încît nu putem neglija și uita. Desprinsă ca din nudurile faimosului Pierre-Auguste, personajului cheie al acestui film înnobilează mintea. Ca o desfătare a gîndurilor erotice, această nimfă plutește prin viața a doi bărbați reușind să iasă fabulos din anonimat. Dintr-o tîrfuliță de țară, ieftină și lejeră, va deveni o muză care dă iubirii două sensuri: cea de artă și cea de consum. Pentru maestrul Renoir fetița cu obrajii la fel de rotunzi ca și sînii va fi o continuare a imaginației, un nucleu al frumuseții și un instrument perfect. Pentru Jean Renoir, cel care va deveni un celebru regizor, Andrée este o formă perfectă, o distracție caldă și un amor lipicios, care îi va răvăși tinerețea și îl va lovi pe tatăl său în moalele simțului artistic.

Prin această dualitate și antiteză  filmul cîștigă un teren considerabil, dar ceea ce îl face să se cațere cu ghearele în topul ultimelor mele preferințe este, desigur, caracterul pictural. Ca un tablou mișcător, la propriu, acțiunea decurge foarte lent, iar mișcările sunt asemeni unor adieri de vînt leneș. Ca o minune pentru ochi, uneori cadrele se opresc și îngheață, oferind privirii un defrîu de culori calde și nudități dulci și pasionale. Și dacă tot am ajuns la acest capitol, vă rog să vă dezbrăcați de pudoare în fața lui Renoir, pentru că filmul abundă de erotism, unul ne vulgar și intim, care face sîngele să fiarbă la foc mic și pupilele să se dilate pînă la extaz.

Pe scurt, foarte pe scurt, Renoir este o eșarfă roșiatică, purtată de vînt departe în aer care lasă în urmă un parfum dulceag și carnal. Vă poftesc să încercați să o prindeți și să o purtați zilnic la gît.

Name: Renoir
Director: Gilles Bourdos
Year: 2013
Actors: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers

7 thoughts on “Renoir sau Filmul roșcat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s