La migliore offerta sau Vulpea lui Tornatore

Poster-La-Migliore-OffertaO vînătoare de comori. Un vînător bine antrenat. O pradă alunecoasă. Un film de excepţie, în regia domnului Tornatore.

Ascunsă într-un palat cu intrări secrete şi uşi blindate, bătrîna vulpe strînge cu sete obiecte care îi gîdilă orgoliul. Virgil Oldman a agonisit toată viaţa chipuri de femei captive în tablouri pictate de nume mari. La adulmecat valori se pricepe cel mai bine. Cu prestanţă, se strecoară elegant prin orice încăpere, simte preţioasele artefacte, le atinge cu mănuşa impecabilă şi le transformă în zeci de teancuri de bani. Pe cele pe care şi le doreşte pentru sine le păstrează mişeleşte, iar de restul se debarasează cu aceeaşi lejeritate cu care se dezice de oameni. Perfecţiunea aceasta a simţurilor este umbrită de un parfum ameţitor, ce se lasă descoperit cu greutate şi ucide cu toxicitatea lui înşelătoare.

Pe scurt și fără prea multe laude La migliore offerta este o poveste ingenioasă, făcută pentru ochiul care adoră frumosul, cu un iz de istorie hollywoodiană. Ceea ce este de ridicat în slăvi la această revenire a maestrului Tornatore este personajul central: un bărbat sufocat de obsesii. Într-un sublim cadru inundat de artă pînă la refuz, acest Virgil Oldman bate din ciocănelul lui autoritar ca un judecător. Această poziție îi oferă o aură specială, o lumină întunecată dacă pot spune așa, care îl scoate din rîndul personajelor plicticoase, peste care am trecut cu vedere de atîtea ori în povești asemănătoare. Maestrul nostru de licitații este asemeni unui inchizitor, care se luptă pentru a intra în posesia tablourilor pe care și le dorește. Deși la început vom fi tentați să îi ridicăm în slăvi postura impunătoare, după ce vom parcurge cîteva licitașii la brațul acestui domn vom vedea că, de fapt, în spatele statuii de marmură albă se ascunde un drac. Un drac ce pornește fără să vrea în scormonirea destinului.

Iar această zgîndărîre nu poate însemna decît un singur lucru: o pedeapsă pe măsură. Aproape ca o răzbunare divină, tablourile aduse în mîinile maestrului de licitații prin tertipuri bine gîndite, dar murdare, își cer răscumpărarea. Și tocmai de aceea va fi nevoie de o ființă angelică, o intrigă precum o urzică, zeci de curiozități și cîteva personaje ascunse. Toate acestea formează un instrument ascuțit care va fura vulpii ceea ce are mai de preț: nasul. Fără el, domnul Oldamn este doar un bătrîn care vrea să își piardă memoria. Iar dacă tot am ajuns la el, este absolut imposibil să nu amintesc perfectul joc actoricesc pe care îl face Geoffrey Rush, care m-a cucerit de la întruchiparea lui Sade și m-a convins acum, încă o dată.

Și dacă se întîmplă să găsiți acest film banal sau eșuat, îmi permit să vă conving că nu este deloc așa. Înainte să îl judecați priviți înspre pereții camerei lui Oldman, turnați-vă un pahar de vin roșu, așezați-vă în cel mai comod fotoliu pe care îl aveți și închideți ochii. Nu-i așa că încă le mai vedeți cum vă privesc de pe pînze? Despre asta vorbesc.

Name: La migliore offerta
Director: Giuseppe Tornatore
Year: 2013
Actors: Jim Sturgess, Geoffrey Rush

4 thoughts on “La migliore offerta sau Vulpea lui Tornatore

  1. hai sa-ti spun cum vazui eu filmul asta de 2 ori in aceeasi noapte :))
    m-a dat pe spate, m-a intrigat pana la culme, m-a socat, sensibilizat si cucerit, toate in acelasi timp!
    il gasesc usor previzibil, mi-am dat seama de la jumatea filmului care ii va fi sfarsitul, dar asta nu m-a indemnat sa il consider mai putin bun.

    superb, magnific, incantator, o comoara pentru spectatori!

  2. Asemenea celor spuse, este, ca acțiune, un film oarecum predictibil ca final. Ca final prematur, căci finalul din restaurant nu neapărat. Și da, te dă pe spate ca trăire artistică. Masterpiece!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s