The Grandmaster sau In the Mood for Art

The-Grandmaster-poster-FranceDacă pînă acum vedeam în filmele lui Kar Wai Wong o bijuterie cu rubine, de această dată parcă am în fața ochilor jad și mult aur. Vă spun încă de pe acum că nu avem de-a face cu un Kar Wai Wong cu care ne-am obișnuit. Acel fîșîit de rochii perfect sculptate, privirile sensibile și tremurul de mîini nu își au locul aici.

Aici este vorba despre maeștri și artiști. Despre aceste ființe supraomenești care fac din luptă o emblemă nobilă, un scut de protecție a unui nume și un dans magnific. Într-un plan secund, maestrul nu se dezice de ceea ce știe să facă cel mai bine și ne spune o poveste de dragoste imposibilă, dintre doi rivali, care se consumă tacit, prin cuvinte și promisiuni și foarte puține priviri. Una dintre cele mai tensionate momente din superbul film este acela în care în timpul unei confruntări Mr. Yip și Gong Er se rotesc în aer în căutarea unui sărut. Acesta va fi nucleu care va exploda ani mai tîrziu într-o mărturisire care ne va aminti de 2046 și de In the Mood for Love.

grand14Cu o estetică fascinantă The Grandmaster se desfășoară într-un timp elastic, care urmărește personajele în decădere și în preamărire, ca un scrib care notează fiecare mișcare și care surprinde, pe lîngă personajele sale spumoase, mii de detalii. Poate că sunteți ca și mine, cinefili care se feresc de așa numitele pelicule cu bătăi și tocmai de aceea voi insista în prezența lui Kar Wai Wong în acest context. Cu toții ne amintim celebrul mers al doamnei Chan, acel gest care se desfășura languros pe un tango perfect, atît de echilibrat și frumos. Multiplicați acea trăire cu 1000 și veți obține descrierea perfectă a prezenței feminine în The Grandmaster. Gong Er este o femeie cu mișcări calculate și o putere fascinantă, o ființă care încetinește timpul cu rapiditatea ei. Este, pe scurt, o imagine distorsionată a doamnei Chan, o evoluție a acelui personaj, o întruchipare ascunsă a feminității. Detaliul care o descrie într-un mod în care cuvintele nu o pot face este floarea albă prinsă în părul negru, care amintește de inocență și puritate. Iar decorurile în care apare această felină perfecționată în artele marțiale nu afac altceva decît să îi sublinieze personalitatea și puterea. O vedem într-un bordel cu pereții auriți, amestecîndu-se printre prostituate cu o atitudine dominantă și o urmărim într-un deșert de zăpadă, croindu-și drum cu brațele încordate printre fulgi și abur.

tumblr_mi0hosBex61r3p1kho1_1280Personajul care mă incită cel mai mult este, desigur, Domnul Yip, întruchipat de Tony Leung Chiu Wai, muza lui Kar, actorul pe care l-a distribuit în mai toate filmele sale. Ceea ce îmi place fabulos de mult la operele de artă care ies din colaborarea între acești doi artiști este linia evoluției care poate fi urmărită foarte ușor. Îl vedem în Chungking Express încercînd marea cu degetul în așteptarea unei mari iubiri, în Happy Together îl avem ca pe un bărbat distrus de iubire, care încearcă să își revină după o tragedie sentimentală, în In the Mood for Love ca pe un nehotărît care lasă dragostea să îi scape, în 2046 este un amant perfect, care fuge de sentimente în viitor, iar în The Grandmaster revine ca un om complex, pregătit să înfrunte orice situație. O foarte frumoasă legătură între fostele filme și prezentul atît de diferit este relația lui Yip cu soția lui. Prezentată ca o femeie care împrumută din eleganța și tăcerea doamnei Chan, ea este puntea de legătură dintre ultimele lucrări a lui Kar și această epopee sensibilă și aproape matrixiană.

grand10

Și dacă tot am ajuns aici, vă mărturisesc că nu am reușit să mă despart de imaginea luptelor din Matrix. Desigur că nici nu încape îndoială că aici avem un stil evoluat  și mult mai mult decît o luptă, dar fluiditatea mișcărilor și cadrele macro, care urmăresc fiecare picătură de ploaie și fiecare picătură de sînge trimit, în mintea mea, către acel teren. Apropiat ca decor mai mult de House of Flying Daggers, filmul are darul de a cuceri ochiul care nu este obișnuit cu acest gen. Prin pereții sculptați ca o bijuterie și peisajele ample (ceea ce Kar nu prea face) momentele de luptă devin firești și nu transmit acea forțare tipică, ba mai mult decît atît, se transformă într-un balet fascinant de privit.

Deci, acestea fiind spuse, pe scurt, avem de-a face cu un război de la care nu ne putem întoarce privire, pe care îl consumăm lacom și care ne transpune într-o nirvana vizuală. The Grandmaster este acel film care ne face să stăm ca pe ace în așteptarea noului Kar Wai Wong.

Name: The Grandmaster/The Grandmasters/Yi dai zong shi
Director: Kar Wai Wong
Year: 2013
Actors: Ziyi Zhang, Tony Leung Chiu Wai, Chen Chang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s