Benny’s Video sau Cu sînge rece

600full-benny's-video-posterUn copil psihopat. Un talent înnăscut. O societate manipulată. Al doilea film din trilogia glaciațiunii, în regia marelui Michael Haneke: Benny’s Video.

Un posibil inițiator de coșmaruri, acest film spune povestea lui Benny, un tînăr aparent normal, claustrat în propria adolescență. Cu un apetit bizar pentru violență, acest tînăr își croiește încet și sigur drumul către o crimă accidentală. Dar ceea ce se petrece din greșeală, nu este tocmai o întîmplare regretată, ci, mai degrabă, una gustată cu sete.

Cu o inedită poveste frustă, acest film lovește în moalele capului. Personajul principal, Benny, este un maestru al deghizării. Cu greu ajungem să îl bănuim de psihopatie clară ca luna și avem tendința să îl apărăm inconștient. De o violență tipică maestrului, scena în care asistăm neputincioși la moartea, ne ia mințile pentru cîteva momente și participăm orbi la ceea ce urmează. O reacție firească din partea familiei, o goană de adevăr și o tăinuire ce îi garantează lui Benny un viitor, departe de acest act.

Ceva, însă, nu ne lasă să credem în suprafața tulbure a acestui copil. Și debarasîndu-ne de reacțiile firești, observăm un moment perfect ascuns, care ne spune, de fapt, tot ceea ce trebuie să știm despre Benny și despre ceea a făcut: laptele vărsat. Da, vom vedea cum băiatul care pînă acum îl credeam parțial vinovat șterge sîngele care se scurge din cadavrul fetei care moare în fața lui cu aceeași lejeritate și indiferență cu care șterge laptele vărsat de pe masă. Iar dacă la început credeam toate acele clipe de după crimă erau scurte momente de nebunie, realizăm, de fapt,că este un lung orgasm pe care Benny îl savurează din plin.

În dulcele stil clasic hanekian avem de-a face cu un film spasmodic și rece, care ne va da fiori pe șira spinării și ne va face să ne întrebăm dacă totul este doar o poveste. Iar ca în majoritatea cazurilor cu care ne-a învățat regizorul, sunt zeci de momente care întăresc ideea că în fața noastră se desfășoară ceva real și violent, ceva ce consumăm cu plăcere și ceva ce implantează cîte un Benny în fiecare dintre noi.

benny-milk

tumblr_mafkxvBsSn1rn9u5io1_500

Name: Benny’s Video
Director: Michael Haneke
Year: 1992
Actors: Arno Frisch, Angela Winkler
Awards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s