Paradies: Liebe sau Vederi din Iad

116552_poster_gross

O dorință. O capcană. O confirmare. Un film ca pîinea caldă – Paradies: Liebe.

Teresa pleacă din Austria în căutarea iubirii. Se dezgolește pe plajele din Kenya și așteaptă ca bărbatul perfect să iasă din mare și să o dorească. Să o ia așa cum este ea și să o satisfacă. Dar într-o țară ca aceasta, dragostea se falsifică ușor și se vinde la preț mare.

Pe scurt, un film semnat de Ulrich Seidl. Împărțit între două lumi, reprezentate de personaje minunat portretizate, acest Paradis este unul otrăvit. Teresa, simbolul universului modern, în care iubirea dispare din fața femeilor trecute și neatrăgătoare, închide ochii și se aruncă înainte. Reprezentare a disperării, a crizei de vîrstă și a inconștienței, această femeie crede că a evadat într-un Rai sexual și amoros. Venită dintr-un loc cu un fundal economic zdravăn, nu îi vine a crede că în Kenya se vinde totul, cu o ușurință aproape scîrboasă. Iar asta o face să se apropie de Munga, un bărbat care se preface frumos într-un bărbat perfect pentru Teresa. O face să creadă că între ei doi este mai mult decît cîte reprize de sex stîngaci, doar pentru a intra cu încredere în portofelul femeii și pentru a reuși să întrețină o familie.

Acțiunea se transformă într-un joc cu psihicul Teresei. În acest cadru feeric, în care toate femeile înfloresc, ea începe să nu își mai găsească locul și să conștientizeze treptat că tot ceea ce poate obține este apropiere fizică relativ ieftină și ridicarea ușoară a moralului prin întreținerea unei fantezii. Există ceva, totuși, care o trage mereu înapoi, ilustrat într-o sublimă și tristă scenă. O dorință imbecilă de a fi privită în ochi în momentul în care toate hainele dispar o ține legată la ochi și o adîncește într-o criză din care nu mai poate ieși. Pentru că Paradisul lui Ulrich nu are cum să fie altfel decît unul aparent, de fațadă, care devine un Iad minunat, cu peisaje superbe și bărbați arătoși în care Teresa nu se poate lăfăi. Dar ceea ce face filmul să fie o adevărată coroană cu nestemate este sugestia fină, care ne transmite că dorințele imposibile reușesc să distrugă orice scînteie de frumusețe și să transforme o posibilă renaștere într-o moarte sigură.

Name: Paradies: Liebe
Director: Ulrich Seidl
Year: 2012
Actors: Margarete Tiesel, Peter Kazungu, Inge Maux
Awards

One thought on “Paradies: Liebe sau Vederi din Iad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s