Poziția Copilului sau Incubator pentru cârpe

pozitia-copilului-626554l

Încă din clipa în care a cîștigat Ursul de Aur am crezut asta. Că Poziția Copilului este filmul care mă va face să jubilez în răutatea mea și care îmi va oferi ocazia să mai spun o dată știam că este slab. Din păcate pentru partea mea machivelică, însă, acesta este filmul care mi-a dat lovitura de grație și m-a făcut să îmi reevaluez puțin gîndirea cinefilă care se închide opacă în fața filmelor românești.

Cornelia l-a crescut cum a știut ea mai bine. I-a oferit totul, l-a iubit ca pe ochii din cap, i-a purtat de grijă și l-a protejat ca un balon. Suficient cît să îl transforme într-un adult strîmb. Acum, Barbu este un bărbat în toată firea, captiv într-o personalitate cu zimți, strangulat de o relație de care nu va scăpa în veci și revoltat pînă în măduva oaselor. Din postura lui de tînăr îmbătrînit înainte de vreme, Barbu începe o luptă cu propria mamă.

Pe scurt, Poziția Copilului are acel ceva care nu te lasă să întorci privirea de la ecran. Te ține acolo și te fierbe încet într-un subiect tensionat. De fapt, tot ceea ce poate face privitorul să facă este să asiste la un joc de Tetris interesant. Acțiunea se desface în bucăți care se așază încet unele peste altele pentru a constitui un tot magnific. Povestea pornește lacunar, în absența personajului central și ne prezintă, pentru început, un monstru. O mamă care a scăpat de sub control un copil crescut ca în incubator și care acum stă pe buza prăpastiei. Fără Barbu lîngă ea, Cornelia este doar un schelet. Firea lui explozivă, înjurăturile, privirile moi, personalitatea posacă, toate acestea o îmbracă frumos într-o ființă completă. Este aproape inutil să mai spun că Luminița Gheorghiu joacă acest rol fără cusur, de fapt, este inutil să spun că joacă, ci mai degrabă aș afirma că îl transformă în realitate. Cu o privire de fier încins și maxilare încleștate această doamnă face ca șira spinării să înfioare și mintea să încline în favoare ei.

Barbu are aceleași atuuri. Un personaj incredibil de real, atît de real încît de pe scaunul din cinematograf aproape că simți cum te scuipă în față. Cu figura mereu posacă, se zbate ca un cocoș fără cap. Pentru a-i ține piept mamei trebuie să contruiască un monolog sec și să îl recite în fața ei impersonal, pentru că știe, prea bine, că femeia nu va fi niciodată de acord cu armistițiul lui. Ca de fiecare dată, își asezonează cuvintele cu puțin patetism și cu o criză adolescentină, în speranța că va obține măcar o păsuire. Dar Cornelia știe toate aceste mișcări strategice și le înlătură cu un scut viclean, care lovește puternic în temelia vieții copilului ei. Pînă la urmă, toate rănile pe care i le provoacă sunt înspre binele lui.

Așa se vede Poziția Copilului din interior. Din miezul tumultului și a situațiilor fără scăpare. Din afară însă, avem un tablou pur românesc, frumos pictat, care accentuează încă o dată lipsurile societății. Familia Corneliei este una cu influență, care spală oamenii cu bani și păcatele cu presupuneri ieftine, iar lumea în care viețuiește este una care îi surîde și care acceptă tacit negoțul (iar acum mintea îmi zboară la 4,3,2 și excelenta scenă a mesei, pe care o regăsim și aici, mult mai elegantă și mai putin subtilă). La o a doua privire, însă, vedem că familia Corneliei este una ratată, care se luptă în păstrarea unei aparențe și care este pentru bărbați un incubator în care aceștia devin cîrpe.

Poate cel mai dificil de îndurat pentru privitorul cinefil, cel care are mintea deschisă și urechea plecată, este marea bătălie de atribuire a vinei. De la o clipă la alta cîștigătorul condamnat se schimbă, iar privitorul se frămîntă în luarea unei decizii imposibil de luat. Pentru că da, aici avem de-a face cu un război, cu două tabere vinovate care greșesc strategic unele față de celelalte și care nu sunt capabile de pace, din naștere.

Name: Poziția Copilului
Director: Călin Netzer
Actors: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab
Awards

4 thoughts on “Poziția Copilului sau Incubator pentru cârpe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s