Trainspotting sau Circuitul rahatului în viață

trainspotting-148383lO alegere curioasă. O viață trăită altfel. O scăpare uimitoare. Un film care provoacă ecouri: Trainspotting.

Renton nu și-a pus niciodată probleme. Îi place să le creeze, să le consume pînă la filtru și apoi să le abandoneze. Prins într-un vertij al drogurilor, într-o gașcă de microbi dăunători și într-un context social benefic dezvoltării strîmbe își vede de drum, pe arătură. Pînă cînd realizează că trebuie să renunțe măcar la unul dintre toți acești factori și să facă cea mai mare cotitură din viața lui.

Putem să spune despre el că este celebru. Trainspotting, cu gustul lui amar și sărat, care amuză și dezgustă, are darul de a construi un imens zid de care suntem constant loviți cu capul. În spatele poveștii care ne împinge un zîmbet pe gît stă ca pe un tron o istorie reală. Imposibilitatea de a scăpa de obiceiuri. Această tendință a omului de a galopa înspre decadență și de a face pași mărunți înspre reabilitare este portretizată într-o manieră aparte.

Vocea din mintea lui Renton este o crudă realitate de care ne lovim conștiență, la care renunțăm cînd întîmpinăm primul obstacol. Iar ceea ce se petrece în imaginația lui după veșnicul consum de droguri este echivalentul împingerii în prăpastie. Etapa următoare este o lungă agonie, din care se iese cu greu, pe brînci și care lasă sechele adînci.

O excepțională imagine a acestui film este cea a cercului vicios. O lume plină de sudori, rahat, mirosuri și imagini pestilențiale se creionează  și se conturează frumos, ca un ștreang. Cu el de gît, protagoniștii se închid într-un univers din care scapă doar cei ce pot întrema o ruptură majoră.

Pe scurt, mult prea scurt, Trainspotting este acel film care ne îngrețoșează pînă la rictus și ne întoarce creierul pe dos.

Name: Trainspotting
Director: Danny Boyle
Year: 1996
Actors: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller
Awards

4 thoughts on “Trainspotting sau Circuitul rahatului în viață

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s