Little Children sau Societatea canibală

little-children-500107lO iubire într-un timp nepotrivit. Și o cruzime a realității exstenței nostre în contextul social degradant și actual. Da, la asta se poate rezuma filmul Little Children. Cu un mare plus de a o avea pe magica Kate Winslet într-un rol bine controlat, filmul are ca miez o dublă poveste: una a unui pedofil care se lasă respins de societate și una a unui cuplu format din pură întîmplare, care se devorează cu pasiune și se abandonează cu la fel de multă ardoare.

Sarah Pierce este soția unui bărbat banal, ca oricare altul, pentru care nu mai simte mare lucru, dar de care o leagă un copil. Brad Adamson este punctul de interes al micii comunități în care se învîrte ea. Cu un trup atletic și o pereche de ochi albaștri ageri, bărbatul intră în mințile tuturor casnicelor care își perindă progeniturile pe un loc de joacă idilic. Aproape din plictiseală și curiozitate între cei doi se dezvoltă ceva pur sexual, cu o urmă de dragoste, care se termină cu promisiuni deșarte de părăsiri și nuntiri.

Cu un aer interesant și apăsător, Little Children are darul de a capta atenția și de a ține nervul privitorului într-o ușoară întindere. Pe planul secund, cel care trece aproape neobservat se desfășoară o istorie mult mai picantă decît cea care se consumă pe mașina de spălat, în absența soților înșelați. Vedem în back office o lume canibală, care înghite cu poftă o persoană care încearcă marea cu degetul. Privit cu îndoială de toți oamenii, Ronnie, un uscățiv ce a fost acuzat de gesturi nepotrivite în preajma copiilor, își dorește o reintegrare imposibilă într-o lume guvernată de părinți. În timp ce lumea se prăbușește pentru acest individ, Sarah și Brad încearcă aceeași rețetă de integrare printr-o forțare a unor sentimente greu de atins și descris. Avem, așadar, trei personaje tăcute, ce ascund sub palmele umede dorințe carnale, dar sincere.

Răspunsul societății pentru plăcerile pe care acești oameni și le permit este o bătaie bună cu rigla peste degete. Usturimea pe care o simt aceștia se vindecă greu și se molipsește. Atrage după sine o neliniște și o izbucnire de gesturi necontrolate și isterice, care se potolesc din pricina rigorilor. Este imposibil ca Brad să facă pasul pînă la capăt, să fugă cu Sarah, care este, în firea ei, la fel de indecisă. La fel cum iubirea lor eșuează, la fel eșuează și tendința de redresare a pedofilului, care nu se poate ține departe de locul de joacă sau de piscină, nu pentru că ar fi imposibil, ci pentru că presiunea exterioară setează reguli făcute să fie încălcate.

Pe scurt, Little Children este acel vis aproape urît, despre respingere și revoltă, urmare a propriilor instincte, care pot avea ca unic rezultat o furtună mică, ce se uită ușor.

Name: Little Children
Year: 2006
Director: Todd Field
Actors: Kate Winslet, Jennifer Connelly, Patrick Wilson
Awards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s