Beasts of the Southern Wild sau Filmul-panaceu

Un copibeats-of-the-southern-wild-movie-posterl mic. O lume potrivită. Un destin mare. Un film bun pentru orice durere: Beasts of the Southern Wild.

Departe de oameni și modernitate, într-o întindere de ape, se află un loc perfect. Un loc în care Hushpuppy, o fetiță și al ei tată își îneacă existența de pe o zi pe alta. Ea în fantezii cu bestii, el în băutură. Asta nu îi împiedică să lupte împreună pentru petecul de pămînt și iarbă, împotriva celor care trasează baraje și care îi inundă cu izolare. Cîștig va avea cel care va reuși să îngenuncheze zimbrii antici.

Pe scurt, o superbă călătorie pe un plan, o crîncenă bătălie pe un altul. Dacă privim acest film ca pe o simplă adunătură de imagini și cuvinte, care se succed într-o anumită logică, atunci vom conchide că stăm în fața unei mici istorii pentru adormit copii. Despre o fată curajoasă, care înfruntă pericole enorme și care trece prin furci caudine, din care scapă teafără datorită minții ei agere. Dacă ne scuturăm tîmplele de frumoasele imagini și de cuvintele cam mari pentru un copil atît de mic, ne aflăm drept în fața morții.

Și pentru a înțelege de ce am ajuns tocmai aici, să ne gîndim la prima apariție a picturilor rupestre, care, aici, se arată pe coapsa unei femei care deschide drumurile celor ca Hushpuppy. Fetița le percepe ca pe o realitate, ca o urmărește pretutindeni, abuziv și care nu o lasă să evolueze așa cum ar trebui. În spatele acestui mister, însă, avem un copil care își privește tatăl muribund, care nu poate accepta faptul că singurul om pe care îl agreează se termină și că ea nu poate face nimic pentru a opri aces proces. Minunată este scena în care ni se strecoară pe sub piele că Hushpuppy îngenuchează bestiile și îi biruie cu înțelegerea ei. Atunci ni se dezvăluie adevărata misiune a fetiței și anume aceea de a se maturiza prin acceptarea morții. O foarte frumoasă figură de stil, care nu iese la suprafață cu ușurință ci așteaptă să fie scormonită pentru a împrăștia ceva parfum.

Surprinzător de frumos acest film! O trăire intensă și înduioșătoare, care face ochii să tremure puțin și umerii să se tragă în spate, în semn de apărare. Aproape că ne aminti de aceeași trăire și de minunatul Labirint al lui Pan, căci acolo ne îndreptăm cu gîndul în momentul în care reducem ecuația la monștri și copii. Dacă acolo aveam o separare clară între fantezie și realitate, aici ne înfricoșăm la ideea că cele două se confundă în minte. Curios (și de apreciat) este totuși caracterul maleabil al acestui film. Îi putem spune fantezie, dramă, film de familie și zeci de alte atribute. Ceea ce este el cu adevărat, putem rezuma simplu, într-un film bun de pus pe rană.

Name: Beasts of the Southern Wild
Director: Benh Zeitlin
Year: 2012
Actors: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry
Awards: nominated for Oscar, Un Certain Regard, Golden Camera, Prix Regards Jeune, Prize of the Ecumenical Jury – Special Mention – Cannes

3 thoughts on “Beasts of the Southern Wild sau Filmul-panaceu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s