Le Havre sau Diafilmul

LeHavre_MPOTWO viață liniștită. Un intrus nevoiaș. O mînă de oameni binevoitori. Un film semnat de inconfudabilul Aki Kaurismäki.

Marcel Marx își poartă sărăcia cu grație, cu un zîmbet aparte și cu un curaj nesăbuit. Ziua caută locuri pentru mica lui afacere ambulantă, dintr-un capăt al orașului pînă la margina portului, acolo unde în containerele aduse de vapoare se ascund mici vieți. Seara se tocmește pentru mîncare și se retrage acasă, unde îl așteaptă Arletty, o soție mai credincioasă decît cățeaua din curte. Iar noaptea ascunde în dulap un fugar mărunt, care visează să ajungă la Londra. Iar pentru a strînge bani pentru acel drum întreaga comunitate își riscă toate culorile.

Pe scurt, un film dens, plin de umor închistat, despre un loc oarecare și o mînă de oameni oarecare, peste care se abate o întîmplare oarecare. Așa cum ne-a învățat deja, maestrul pregătește cu acest film o trilogie, care va avea un sîmbure mult mai puțin amar decît celelalte de pînă acum: cursul normal al vieții de lîngă port. Le Havre este un oraș francez, în care existența are un curs destul de lent, banal, cutremurat uneori de împușcături cu iz mafiot și de apariția emigranților. Cînd se zvonește că unul dintre cei care se ascund pe vapoare s-a adăpostit pe undeva prin vreun ungher, întreaga comunitate dă în clocot și se lasă răscolită de Poliție. De fapt, micului oraș îi clocotește conștiința. Foarte frumos prins în acest tablou, simțul civic se pare că este cel care urnește toate spiritele. Atunci cînd cei care refuză să îi mai dea mîncare pe datorie lui Marx află că ține la el în casă un băiat fugar, pe negrul Idrissa, toți întind cîte o mînă și formează în jurul copilului o pînză de protecție, care îl va ajuta să treacă mai ușor înspre visul său.

Iar pe măsură ce ne delectăm cu simplitatea lui Aki, observăm că povestea emoționantă și plină de vînt din pupa, se desfășoară pe mai multe planuri. Avem, așadar, povestea emigrării spusă în vorbe dulci, povestea sărăciei îndulcită de iubire, povestea renașterii din propria cenușă și povestea bunătății răsplătite cu un miracol. Și toate acestea se succed ca la diafilme, brusc, ca și cum ai smulge un bandaj, care lasă în urmă o senzație sîcîitoare, care contractă retina privitorului și o lasă așa, pînă la următoarea trecere. Scurtele momente de destindere a creierului și a ochiului sunt cele în care ni se prezintă, ca o panoramă, cadrul generos de desfășurare a acțiunii. Un loc posac și sărman, care pentru unii este un sfîrșit, pentru unii o agonie, iar pentru alții o salvare. Și dacă îl privim cu atenție ni se va părea că Aki se împrumută pe sine cu cîteva accente. În The Man Without a Past, poate cel mai cunoscut film al regizorului pînă la acesta de față, personajele trăiesc într-un spațiu îngust, în containere vechi, participă activ la învierea muzicii, formează o castă aparte și nu se trădează niciodată unul pe celălalt. Din zare, cam pe aceleași principii merge cu pași perfect calculați și Le Havre. De pe hublou, însă, vedem un umor rafinat, concentrat, care atacă partea sensibilă a sufletului și o roade pînă la lacrimi, fără a apăsa nici o notă prea înaltă sau prea joasă.

Ciudățenia frumoasă apare tocmai cînd ne uităm cu atenție la această traiectorie lineară, care reușește să zguduie ființa privitorului într-un mod inexplicabil. În preajma evenimentelor care ne fac să încremenim zîmbind nu se arată nici o muzică specială, nu tremură nici o imagine, nu moare nici un personaj, și cu toate acestea începem să ne facem griji din cauza tensiunii arteriale. Și, ca de fiecare dată la Aki, rămînem cu inima în gît pînă la îndeplinirea trilogiei.

Name: Le Havre
Director: Aki Kaurismäki
Year: 2011
Actors: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin, Blondin Miguel
Awards: FIPRESCI Prize, Prize of the Ecumenical Jury – Special Mention – Cannes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s