Carnage sau Războiul cald

carnage_posterUn conflict între copii. Un război între adulți. Un singur armistițiu de pace. Un film genial, cu parfum de sînge: Carnage.

Zachary se apără de acuzele care i se aduc cu un băț. Fără să stea prea mult pe gînduri îl lovește pe Ethan peste față, îi rupe doi dinți și aproape îi distruge nervul altuia. Pentru că la cei 11 ani ai săi să fie numit un turnător este un lucru de viață și moarte. Părinții, însă, ca niște adulți raționali, încearcă să aducă pacea între acești copii și să se asigure că nimeni nu iese șifonat din toată această încăierare. Se întîlnesc politicoși și pornesc fără să vrea un Război Rece, încălzit la foc mic.

Un film (un scenariu, în mare parte) absolut excepțional! Pe scurt, vom fi martori la dezvelirea măștilor umane și vom lua parte la întregul proces, gustînd din el cu sete. Roman Polanski ne servește odată cu acest carnagiu o porție mare și grasă de umor negru, scîrbos pe alocuri, emoționant și perfect dozat. Din clipa în care părinții acuzatului intră în apartamentul părinților victimei nervii se încordează, zîmbetul de porțelan răsar, spatele se îndreaptă, iar ospitalitatea se revarsă și îngroasă atmosfera. Întreaga tensiune plutește pînă în clipa revărsării, cînd unul dintre personaje își pierde controlul fizic și psihic și spune lucrurilor pe nume. Este de ajuns pentru a genera un război în toată firea, la care participă toată lumea.

Privitorul, însă, este un martor corect, neinfluențat – pentru că nu cunoaște decît datele de suprafață ale problemei, care observă de la depărtare, neputincios, spre marea lui plăcere, cum oamenii se canibalizează și se înjunghie pe la spate. El trebuie să rețină detaliile și să observe cum expresiile se schimbă de la o mască la alta. Iar aici, mai mult ca sigur, își face apariția geniul lui Polanski: jocul de măști, atît de amețitor pentru care îl urmărește îndeaproape.Actorii sunt aleși, într-adevăr, pe sprînceană, și îmbogățesc rolurile cu simple priviri sau gesturi, care îi fac, pe loc, să pară oameni de zi cu zi. Pentru că oamenii, părinții care se transformă în copii, pe care îi vedem noi nu doar că se dezvelesc și lasă la vedere cît mai mult din adevăr, ci fac încercări de a întoarce acest proces, de a lua din nou atitudinea politicoasă și firească, de a deveni adulți. În final, vom avea învățătura universală, foarte frumos plasată aici, că totul se rezolvă de la sine. Dar nu totul este bine cînd se termină cu bine.

Name: Carnage
Director: Roman Polanski
Year: 2011
Actors: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz
Awards

3 thoughts on “Carnage sau Războiul cald

  1. mie filmul acesta mi-a placut foarte mult, reactiile adultilor nu mi s-au parut exagerate, ci, dimpotriva, foarte naturale. Jodie Foster e irezistibila!

  2. Fantastică interpretare, indeed. Detaliile au fost copioase, dezgolirea frustrărilor, grozav. Mi-a plăcut foarte mult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s