Shame sau Despre oameni și sex

Shame BDoi oameni. Mii de defecte. Un singur secret. Un film ca o mlaștină: Shame.

În persoana lui Brandon se află doi oameni. Unul banal, care se amestecă printre ceilalți cu ușurință și care trăiește lipsit de viață. Îl vedem la serviciu, în metrou, pe stradă, în restaurant, în casă, luptînd din greu să nu îl lase pe cel de-al doilea să iasă la iveală. Acela este un bărbat frumos și șarmant, cu instincte de prădător, care îl îneacă în sex pe omul anost și normal. Singura lui sursă de aer, și acela rarefiat, este o soră care nu își poate potoli depresia și derapează înspre Brandon, căutînd o salvare acolo unde nu stă decît un mare secret flămînd.

Sau, altfel spus, un film îndrăzneț. Cu un tempo lent, dar traseu alert, Shame ridică la fel de multe probleme cîte cute lasă în jurul ochilor. Pentru început, ceea se vede cu pupila dilatată, este nudul în toate ipostazele posibile: în pat, în toaletă, în duș, în stradă șamd. Scenele de sex sunt (poate singura hibă a filmului) forțate, dar au rolul de sublinia panta descendentă pe care alunecă personajul principal și de a încadra într-un timp și spațiu foarte limitat povestea “de toate zilele”. Lumea lui Brandon este cea de astăzi, de acum, care se consumă într-o forfotă alertă, care nu este blîndă cu cei care rămîn în urmă și îi forțează pînă cînd ei cedează și se ascund în spatele dependențelor. Din același univers face parte și Sissy, sora lui Brandon, despre care vorbeam cîteva rînduri mai sus. Într-o continuă suferință, fata cu ochi mari și voce tristă apare în viața bărbatului – prădător din senin, ca orice femeie pasageră pe care el o consumă de nevoie, dar, spre deosebire de acelea, ea rămîne. Și insistă să scoată la iveală suferința și lupta pe care o duce bărbatul – banal cu tot ceea ce îl încojoară.

Tocmai această relație, interesantă și frumos desexualizată (Sissy are un comportament erotic în prejma fratelui ei, fără să fie conștientă), poate fi centrul metaforei acestui film: o societate sufocată de rigori (nu bag mîna în foc că asta a vrut regizoul să iasă). Un moment cheie, care îl distruge pe Brandon și îl face să piardă echilibrul lui atît de meticulos, este cel în care realizează că singura femeie pe care nu o privește ca pe o posibilă ofertă de plăcere, sora lui, face parte din același circ de plăceri carnale și se dedă lor pentru a evada din banalitate și rutină. Aparent libertină, lumea lui Brandon se închide în jurul lui, și aici ne îndreptăm atenția spre micile detalii oferite de regizor: tabuul consumului de sex plătit, verigheta tinerei din metrou, momentul dosnic cu o tînără necunoscută, masturbarea ca exces, consumul de pornografie oricînd și oriunde, familia ca ghimpe în viața lui de burlac. Odată cu invadarea apartamentului, Brandon simte că pierde controlul întregii existențe, că nu mai poate ascunde nimic și se lasă măcinat de partea sa, definită de societate, ca fiind negativă.

Iar pe lîngă acest joc de personalități și personaje descoperim un foarte frumos fundal rece, de un albastru – gri, care amintește de cearșafurile din Batalla en el cielo a lui Reygadas și de o încremenire tipică filmelor lui Zvyagintsev. Nota distinctă a lui Steve McQueen pare să fie cadrul intim, dialogul din gesturi filmat atipic, iar aici ne amintim de discuția dintre preot și deținut din Hunger, unde observăm parcă înainte de rostirea cuvintelor intenția personajului. Același lucru în face și în Shame, ușor de observat în scena în care Sissy și Brandon așteaptă metroul, un moment pe care dacă știm cum să îl privim aproape că putem citi finalul frumos sugrumat.

Name: Shame
Director: Steve McQueen
Year: 2011
Actors: Michael Fassbender, Carey Mulligan
Awards: Best Cinematographer – European Film Award

3 thoughts on “Shame sau Despre oameni și sex

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s