A Royal Affair sau Filmul-cotitură

a-royal-affair-poster04O istorie întunecată. Cîteva idei luminate. O luptă sîngeroasă. Un film cu mai mult piper decît sare: A Royal Affair (En kongelig affære).

În fruntea Danemarcei stă o marionetă. Christian VII este un tînăr labil care trăiește în propria lume vastă, sprijinit de un cîine enorm și alinat de prostituate, un monah de fațadă, care este util doar atunci cînd tace și semnează servil deciziile consiliului. Pînă la nuntirea lui forțată cu Caroline, o domnișoară de înaltă societate și cultură, Christian își dorește pentru sine doar să fie lăsat în pace și să fie distrat în zeci de feluri. Nebunia și infantilismul lui sapă adînc în mintea reginei care caută, poate fără intenție clară, să preia conducerea din umbră și să aducă pe tărîmul mîlului ideile Iluministe care o fascinează. Iar această dorință îi va fi îndeplinită de un om care va reuși să stăpînească mintea regelui.

Pe scurt, o explozie de cotituri. Toate dictate de un singur personaj, genial construit: regele Christian VII. Prezentat atipic, cu o sinceritate debordantă, deloc protejat de regizor, acest om apare în fața noastră, încă de la început, ca un bărbat înapoiat mintal, cu preocupări precare și nevoi de bază. Avansînd înspre el, descoperim că este, mai presus de toate, complet incoștient de puterea pe care o are. Iar acest lucru oferă filmului soluția salvatoare: comicul de situație. Christian pedepsește servitorii cu bulgări cu zăpadă, scoate limba în fața soției lui, fugărește tinere aproape goale prin palat, vorbește în versuri și se încrede în primul care reușește să îi capteze atenția pentru mai mult de 5 minute: doctorul Struensee. În completă antiteză cu regele, acest om simplu și puternic are idei înalte, interzise la curtea daneză, gînduri iluministe, de eliberare a poporului și a minții. Ajutat de regină, el va reuși să întoarcă mintea monahului atît de bine încît îl va face conștient și ușor responsabil, împingîndu-l, poate, prea departe. Destrămarea devine, astfel, inevitabilă și elegantă, fără să bruscheze privitorul sau îl fals-înlăcrimeze.

Frumos măsluită, povestea ni se arată într-un ritm corect, deloc plicticos, dar nici foarte alert, așa cum am putea crede gîndindu-ne la majoritatea filmelor de acest gen. Altfel spus, în mai puține cuvinte, în acest film totul lucrează în liniște, de la decoruri pînă la coloana sonoră, pentru a ne întregi o imagine frustă, desprinsă parcă din realitatea de ieri. Și o face cu o măiestrie bizaro-comică.

Name: A Royal Affair
Director: Nikolaj Arcel
Year: 2012
Actors: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard
Awards: Silver Berlin Bear

3 thoughts on “A Royal Affair sau Filmul-cotitură

  1. “Frumos măsluită, povestea ni se arată într-un ritm corect, deloc plicticos, dar nici foarte alert, așa cum am putea crede gîndindu-ne la majoritatea filmelor de acest gen. ” – cuvintele astea se potrivesc şi unui alt film – “The Young Victoria” (2009)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s