Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives sau Crezul

Sfîrșitul unei vieți. Începutul unei lumi. Umbra unor oameni. Un film cu zeci de chei: Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives.

Boonmee se pregătește să moară. Acum, stă cu jumătate de trup în lumea celor vii și cu jumătate de trup în lumea celor morți. Și poate simți atingerile de dincolo ca și cum ar fi cele de aici, iar pe cele de aici le regretă, ca și cum ar fi plecat deja dincolo. Iar oamenii de dincolo se amestescă printre cei de aici, și se așază la masă, le intră în casă și îl îngrijesc pe Boonmee, pe care încet, toate viețile lui îl conduc către moarte.

Pe scurt, un film extrem de dificil. Greu de urmărit, greu de înțeles, greu de explicat, dar incredibil de ușor de simțit. Îți intră pe sub piele fără nici o explicație și te face să îți dorești ca această călătorie lentă să nu se termine niciodată. Nu pentru că ar fi una minunată sau plină de aventuri, ci pentru că oricît de multe am afla despre Boonmee, ceva rămîne ascuns de noi li de ochii noștri curioși. Și vom vedea, și, mai ales, vom simți aceeași lentoare din Blissfully yours și aceeași tensiune apăsătoare, o așteptare nesfîrșită care se încheie cu o mare deschidere în fața necunoscutului, de care, în final, nu ne mai temem.

Uncle Boonmee, acest misterios personaj, despre care am putea crede că are puteri nebănuite sau că a luat parte la facerea Universului, ni se înfățișează nouă, pentru început, ca un banal bolnav care începe să simtă frigurile morții. Îl urmărim de cînd ajunge la ferma lui, pentru a-și găsi liniștea și pînă în momentul în care pleacă de acolo, sub chipul unei ceremonii și a unui început curajos. Acele vieți prin care ne-am putea pierde este, de fapt, parcursul unui om prin etapele vieții, prin greșeli care se întorc acum monstruoase, sub chip de boală și insomnii, care topesc un bărbat și îl transformă într-o poartă de acces a spiritelor.

Putem, așadar, să ne îndreptăm atenția asupra cărui plan dorim, și poate că în asta constă frumusețea filmului: dacă dorim analizăm și ne mirăm în fața sufletelor care pătrund pe tărîmul oamenilor, nestingherite sau privim distanți reîncarnarea și înfățișarea bizară (un om-maimuță) a fiului lui Boonmee. Iar aici ne oprim asupra unei superbe scene, aceea a mesei, cînd apare pentru prima dată Huay, soția unchiului, moartă de mulți ani , o imagine transparentă, care se îngroasă și ființează alături de ei. Un semn că sfîrșitul este aproape, poate chiar primul semn că Boonmee urmează să treacă pe deasupra vieții sale, clipa care îl convinge să se dezbrace de material și să se întoarcă la spiritual. Această trecere este marcată pe tot parcursul filmului, de mici cuvinte și spații comune, care leagă un plan de celălalt.

Una dintre cele mai frumoase treceri de acest gen este cea din planul morții, în cel al vieții, cînd acțiunea se mută într-un alt timp, în care o prințesă urmează căile tradițiilor și face pe plac zeilor, pentru a primi ceea ce își dorește. Locul de ofrandă este un ochi de apă și o cascadă, care ascunde peșteri. Aici, în întuneric, îl vom găsi mai tîrziu pe Boonmee amintindu-și că viața tuturor ia naștere prin apă, spunîndu-i toate acestea fiului său, care a încălcat bunele tradiții și a fugit în junglă după o himeră ce a ajuns să îl înghită și să îl tracă de partea sa. Puternicele elemente de proximitatea spațială, care ne amintesc mereu că avem de-a face cu mistica Thailandă, pot fi considerate una dintre “viețile” prin care trece unchiul înainte de reîncarnare. Sau, la o privire mai atentă, vom observa că tradițiile îi bîntuie pe toți cei care au greșit la un moment dat, așadar îl putem bănui și pe Boonmee de o astfel de încălcare nelegiuită, care acum îl oprește din evoluția pe scara sufletelor.

Sau putem doar să stăm și să privim, fără să ne concentrăm și să ne încruntăm. Și ceea ce se potrivește mai bine în noi , aceea să credem și să înțelegem, căci, în fond, avem de-a face cu moartea ca drum, ca apă, ca întuneric, ca om, ca tradiție și ca viață.

Name: Boonmee Who Can Recall His Past Lives/Loong Boonmee raleuk chat
Director: Apichatpong Weerasethakul
Year: 2010
Actors: Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas, Sakda Kaewbuadee
Awards: Palme d’Or at Cannes Film Festival

Ce au văzut alți cinefili:
http://cinefillebookeeper.blogspot.ro/2012/03/uncle-boonmee-who-can-recall-his-past.html
http://www.artactmagazine.ro/nevoia-de-exotism-apichatpong-weerasethakul,-uncle-boonmee-who-can-recall-his-past-lives.html
http://www.guardian.co.uk/film/movie/135882/uncle-bonmee-who-can-recall-his-past-lives

2 thoughts on “Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives sau Crezul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s