Water Lilies sau De 3 ori fetiță

Un nufăr înflorit. Un nufăr chircit. Un nufăr urît. Un lac mîlos. Un film cu gust de piersică: Water Lilies.

Marie nu are nici o expresie. Nici una. Nu rîde, nu plînge, nu tresare. Stă și se uită în gol, cu jind, la frumoasa fată care pășește cu lejeritate prin apă. Nu și-ar dori să poată face asta ci și-ar dori să aibă fata mai aproape de ea, să o atingă și să se convingă că sunt făcute din același material. Dintr-un oarecare motiv Marie dezvoltă o obsesie pentru Floriane. O iubește într-un fel aparte și o protejează ca un bărbat. O dorește și o admiră în secret, dar o urăsște și o disprețuiește la vedere.

Nici Anne nu se dă în lături de la obsesii adolescentine. Își dorește cu disperare să dispară, să nu o mai vadă nimeni. Sau să fie asemeni Florianei. Frumoasă, înaltă, suplă. În fond, în spatele fizicului defectuos al Annei se ascunde un copil care fură din magazine, vrea jucării și visează la veșnicii feți frumoși. Doar că aceștia nu par să aibă ochi pentru ea.

Ci mai degrabă pentru Floriane. Acest măr al discordiei este doar o fetiță dezorientată, care nu știe cum să înceapă să se îndrepte spre maturitate. Incomodată de virginitate și de numărul mic de ani pe care îl are, ea încearcă să se metamorfozeze mult mai repede în fluture și să își ia zborul. Pînă atunci, însă, rămîne prinsă într-o bizară realție de prieteni cu Marie și la o distanță considerabilă de toți ochii care o urmăresc cu răutate.

Pe scurt, Naissance des pieuvres (Water Lilies) este o lungă imagine neclară, desprinsă din tumultoasa adolescență a trei fete. Fără prea mult efort, și aici mă refer la evidentele strofocări care nu au ce căuta pe ecran din partea unui regizor, privitorul devine părtaș la o acțiune art-house. Fără un avea un punct de sprijin sau axă în jurul căruia să se rotească universul adolescentin se clatină și se înghite singur. Cele trei fete vor trece le la teama pentru maturitate, la dezechilibrul sexual și la dorința de a încheia această aventură brusc. Reușita acestui film este, de departe, recrearea sentimentului de teren abrupt pe care îl insuflă etapa dificilă la care se află “eroinele”. Deciziile pe care acestea le iau sunt firești și nu rănesc intriga ușor sexualitată, care ne aduce aminte de Mysterious Skin.

Situat undeva între film cu tematică gay și oarecum un art-house, Water Lilies este prin dulceața personajelor și prin parfumul acțiunii de moliciunea unei piersici, care încîtă privitorul cu sucul lui aromat și îl face să își dorească să încerce aceeași experiență de mai multe ori.

Name: Naissance des pieuvres (Water Lilies)
Director: Céline Sciamma  (Tomboy)
Year: 2007
Actors: Pauline Acquart, Louise Blachère, Adèle Haenel
Awards

2 thoughts on “Water Lilies sau De 3 ori fetiță

  1. imi place atat de mult cand intru pe un blog si citesc o recenzie a unui film care este exact pe gustul meu dar de care nu stiam, iar pe blogul tau intotdeauna descopar filme noi pentru mine si niciodata pana acum nu s-a intamplat sa ma dezamagească vreun film recomandat de tine.
    asa ca maine seara avem in program Water Lilies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s